На городі бузина? Готуйте з неї квас і насолоджуйтесь

Автор: Галина Ворона
05:14 14.05

Бузина от-от розпустить свої кетяхи із білими пахучими квітами, відомими своїми лікувальними властивостями. Аще з квітів можна приготувати смачний квас, який ідеально освіжає в спеку та стане гарною альтернативою магазинним лимонадам.

На городі бузина? Готуйте з неї квас і насолоджуйтесь
Світлодіодне освітлення

Рецепт квасу пропонує Євген Клопотенко.

Перед тим, як готувати квас, він радить гарно струсити квіти бузини, щоб на них не лишилося ніяких комах чи бруду. Такі “додаткові інгредієнти” можуть зіпсувати всю партію або стати неприємним сюрпризом у склянці.

Для приготування квасу із бузини потрібно лише три інгредієнти:

  • 20 суцвіть бузини
  • 5 л води
  • 500 г цукру
  • 1 лимон.

Як готувати

  • У великій каструлі закип’ятіть 5 л води, додайте 500 г цукру і варіть, поки цукор не розчиниться. Потім зніміть сироп з вогню і лишіть охолонути приблизно до 30 градусів.
  • Приберіть зелену частину з 20 суцвіть бузини. Довільно наріжте один лимон.
  • Перелийте сироп у банки чи зручні ємності, додайте лимон і суцвіття, накрийте марлею чи тканиною, складеною в кілька разів і лишіть бродити на 4-5 днів. Бродити квасу найкраще за температури 18-26 градусів. За нижчої – бродіння відбуватиметься повільніше, за вищої надто швидко. Тому краще лишайте квас за літньої кімнатної температури.
  • Процідіть квас, перелийте в порційні пляшки та зберігайте квас у холодильнику близько тижня. 

Читайте також: П’ять порад по харчуванню для міцних і пружних кісток: дайте бій остеопорозу

Нагадаємо, перший в Україні фестиваль кислого пива “День великої спраги” запрошує любителів ексклюзиву.

Великий Київ у Google News

підписатися