Микола Бенардос: автор більше 200 винаходів, “батько” дугового електрозварювання

Автор: Любава Лисичкіна
23:41 08.08.2022

У Фастові є пам’ятник Миколі Миколайовичу Бенардосу. У 20 років Микола вступив на медичний факультет Київського університету Святого Володимира (нині університет Тараса Шевченка). Там він зробив свій перший винахід – зубна пломба зі срібла, завдяки чому вилікував свого денщика.

Про цікаву особистість розповів Український інститут національної пам’яті. 

Народився Микола Бенардос 180 років тому селі Бенардосівка Херсонської губернії (нині – село Мостове Вознесенського району Миколаївської області) в родині з міцними військовими традиціями. Втім, він для себе обрав інший шлях – ще дитиною зацікавився ремеслами, днями пропадав у невеликих батьківських майстернях, опанував професію коваля. У 20 років Микола вступив на медичний факультет Київського університету Святого Володимира (нині університет Тараса Шевченка). Там він зробив свій перший винахід – зубна пломба зі срібла, завдяки чому вилікував свого денщика.

Лікарем, правда, він теж не став – винахідництво захопило з головою. У пошуках ідей об’їздив Німеччини, Франції, Англії й Іспанії, побував на Всесвітній виставці мистецтва та промисловості в Парижі. Серед його винаходів: гасовий самовар, консервна банка, копальна машина, водні лижі, спеціальні гальма для залізниць, кран для умивальника, машина для виготовлення морозива, креслярська дошка з можливістю натягування паперу, парова каструля, прилад для наливання кислот, висячий цифровий замок, механічна пральна машина, жниварна машина, модернізовані плуги й сівалки, пароплавні колеса, металеві шпали, пароплав-усюдихід, який мав поворотні лопасті, завдяки чому міг оминати річкові мілини й загати по суходолу. А ще – електрична гармата, саморушна сухопутна міна, гармата, здатна метати канати на корабель, який зазнає аварії, реберні кулі…

Утім, в Російській імперії більшість винаходів Бенардоса так і не знайшло застосування. Патент на «Спосіб роз’єднання і з’єднання металів дією електричного струму» він отримав тільки через шість років – на той час збанкрутів і йому довелося продати свій маєток. А фірма «Електрогефест», заснована разом з інженером Ольшанським, не змогла врятувати винахідника від чергового банкрутства.

Наприкінці життя винахідник приймає запрошення цукрозаводчика-мільйонера Терещенка і оселяється з родиною у Фастові, де йому створюють усі умови для продовження дослідів. Але тривалі експерименти з акумуляторами підірвали здоров’я винахідника – у нього виявляють ознаки свинцевого отруєння.

Помер Микола Бенардос 21 вересня 1905 року у Фастівській богадільні. Похований на цвинтарі Воскресенської церкви.

На фото: Микола Бенардос в українському вбранні.

Фото з архіву Олександра Корнієнка

Відомо, 188 років тому в Києві відкрили Університет Святого Володимира.

Останні новини