За словами лікарки-дієтолога Оксани Скиталінської, наш мозок, як дорогий автомобіль, функціонує найкраще, коли отримує лише преміальне пальне.
Вживання високоякісних продуктів, які містять багато вітамінів, мінералів і антиоксидантів, живить мозок і захищає його від «протухання», по-науковому — окислювального стресу — «відходів» (вільних радикалів), які утворюються, коли організм використовує кисень, який може пошкодити клітини; якісно працюють судини.
На жаль, так само, як і дорогий автомобіль, наш мозок може бути пошкоджений, якщо ми ковтаємо щось інше, крім преміального пального, зазначає лікарка. Якщо речовини з «низькопреміального» пального (наприклад, те, що ви отримуєте з оброблених або рафінованих продуктів) потрапляють у мозок, він «пробуксовує» і не має змоги їх позбутися.
Отже, продовжуючи тему преміального пального, для мозку це є наступні компоненти нашого харчування.
ПРЕМІАЛЬНЕ “ПАЛЬНЕ”
- Якісний білок, точніше, амінокислоти, а це – яйця, трохи нежирного м’яса, риба, бобові, зрілий твердий сир, кисломолочні продукти.
- Протизапальні жири — омега-3 «рибна» (морська риба), омега-3 рослинна (насіння льону, чіа, горіхи); оливкова олія, маленький шматочок свіжого промороженого сала.
- Зелені та різнокольорові овочі (переважно) та фрукти (менше); каші із цільних круп.
- Ягоди (особливо дикорослі: чорниця, ожина, чорноплідна горобина, калина; але всі інші також).
- Ферментовані продукти: квашені овочі, фруктові, ягідні, овочеві кваси з мінімумом цукру, зрілий сир типу пармезана.
- Чиста вода (пити протягом дня).
НИЗЬКОПРОБНЕ «ПАЛЬНЕ», це те, що шкодить нашому мозку:
- Солодощі, особливо ті, які містять глюкозо-фруктозний сироп, додану фруктозу, патоку, декстрини.
- Підсолоджувачі: аспартам, ацесульфам та інші. 100% безпечних підсолоджувачів не існує.
- Транс-жири: всі шоколадки, цукерки, печива з кремовими начинками, шоколадні плитки, магазинне печиво, чипси, маргарин.
- Смажена на соняшниковій, кукурудзяній оліях, їжа.
ДЛЯ МОЗКУ ВАЖЛИВО:
- Тримати вагу тіла в нормі, не мати жиру навколо талії (вісцерального жиру).
- Вживати їжу усвідомлено (тобто з розумінням її цінності для здоров’я, а не орієнтуватися на емоційний вибір).
- Бути фізично активним щодня (це і ходьба, і вправи з гантелями, і на розтяжку).
- Спати 7-9 годин і лягати спати в один і той же час.
- Дихати чистим повітрям (ставити якісні фільтри в приміщенні, де Ви знаходитель).
- Стимулювати процеси детоксикації, зокрема, відвідувати сауну та потіти. Броколі посилює детоксикація в печінці.
- Не курити (нічого).
- Не вживати алкоголь.
- Не травмувати голову.