Рекомендації щодо мозку дала лікарка, дієтологиня Оксана Скиталінська.
Щоб зберегти мозок у працездатному стані на довгі роки, важливо не лише розгадувати кросворди, як радять популярні журнали, але спрямувати своє харчування у правильному руслі, назавжди відмовитися від куріння, хто курить; звести до мінімуму солодощі, пити достатньо чистої води, берегти печінку у здоровому стані, намагатися дихати чистим повітрям і контролювати рівень запалення в організмі.
Тож, Скиталінська радить українцям:
- Важливо дихати чистим повітрям. Якщо Ви не живете в лісі, а поблизу трас, доріг, де багато машин, користуйтеся фільтром для повітря. Найбільше поглинає пил і найдрібніші частинки hepa-фільтр.
- Відвідуйте сауну. З потом виходить багато токсинів, які не перевантажують нирки та печінку. Під час сауни пийте воду з електролітами. Найпростіший електролітний розчин – узвар із різних сухофруктів чи несолоний овочевий відвар (морква, картопля, корінь петрушки, капуста).
- Використовуйте рослини, які фільтрують повітря (антуріум Андре, гербера Джемсона, сциндапсус, аглаонема, хлорофітум, хризантема садова).
- Активуйте детоксикаційні спроможності печінки: вживайте ростки броколі (хоча б столову ложку).
- Контролюйте наявність токсичної амінокислоти гомоцистеїну в крові — вона руйнує судини, викликає запалення і є серйозним сигналом організму про можливу судинну катастрофу. Присутність в їжі трьох вітамінів групи В — В6, В9, В12 запобігає утворенню гомоцистеїну.
- Дуже важливим є вітамін В9, але найкраще – у природній, а не синтетичній формі. Природна форма називається метилфолатом і її багато в темно-зеленій листовій зелені: шпинат, капуста кале.
- Не менш небезпечним є і гомоцистеїну тіолактон , який токсично діє на мозок. Щоб інактивувати цю токсичну молекулу, потрібно активувати утворення в організмі ферменту параоксанази1 (PON1). Найбільше стимулює утворення цього ферменту вживання плодів гранату, чорноплідної горобини.
- Важливим гормоном, який впливає на настрій є нейромедіатор серотонін. Він утворюється із амінокислоти триптофану (вона є в білкових продуктах: індичка, молоко) в присутності вітаміну В6 та з допомогою кишечних бактерій Bifidobacterium Infantis.
- Для того, щоб в кишечнику жили і добре себе почували найкорисніші бактерії, важливо щодня вживати продукти, багаті різними типами клітковини. Особливо цінні – цибуля, часник, топінамбур, варена в “мундирі” і охолоддена до кімнатної температури картопля, гриби, вівсяна, перлові і пшоняна крупи, ягоди журавлини, морська водорість ламінарія. Особливо цінними є квашені (ферментовані) продукти, в першу чергу, квашена капуста, буряк і тп.
- Важливе значення для нормальної роботи мозку має біохімічний процес, який називається метилювання ДНК. Від нього залежить детоксикація , синтез нейромедіаторів, гормону мелатоніну, виробництво енергії, створення імунних клітин, відновлення клітин, включення та виключення генів. З віком відбувається глобальне деметилювання генів, яке викликає активацію генів, які в нормі мають “мовчати”. Воно провокується поломками хромосом, віковим зниженням активності ферментів, надлишком амінокислоти гомоцистеїну, недостатнім рівнем статевих гормонів, дефіцит споживання і засвоєння фолієвої кислоти (фолатів), вітаміну В12, цинка і селена.
- На ментальне здоров’я впливають стан серцево-судинної системи, зубів, нирок, щитовидної і паращитовидної залоз, наднирників, токсоплазмоз.
- Обов’язковою має бути фізична активність і не просто яка-небудь, а різна: і ходьба, і швидка ходьба, і нтервальні, і силові (віджимання, підтягування, з вагою власного тіла) і інші (про це можна окремий пост).
- Глибокий сон без світлового і шумового забруднення (останнє виконати складно, бо сирени).
До слова, харчування дитини: 5 прийомів їжі, обговорення меню, корисні солодощі і не тільки.