Молода картопля та 15 причин не відмовлятися від овоча

Автор: Любава Лисичкіна
22:30 27.05

Молода картопля є хорошим джерелом калію, важливого мінералу для підтримки належної роботи серця та м’язів. Вона забезпечує достатню кількість цього важливого нутрієнта. Крім цього, шкірка молодої картоплі їстівна і забезпечує додаткові поживні речовини та клітковину.

Молода картопля та 15 причин не відмовлятися від овоча Фото: ілюстративне
Про неочікувані переваги молодої картоплі розповів лікар-дієтолог Олег Швець.
 
Зелень і часник додають цій неповторній комбінації смаку та ще більше користі для здоров’я, тож така страва чи гарнір є чудовим джерелом вітамінів і мінералів, а також містить значну кількість харчових волокон.
 
Дієтолог звертає увагу на 15 фактів про поживну цінність молоду картоплю (вміст нутрієнтів може коливатися залежно від конкретного сорту картоплі, але в середньому всі зазначені корисні особливості присутні в усіх різновидах).
 
  1.  Молода картопля має низьку калорійність. Одна порція молодої картоплі (100 г) зазвичай містить близько 80-100 калорій, що робить її здоровим вибором для тих, хто стежить за своєю вагою або прагне схуднути.
  2. Є хорошим джерелом харчових волокон. Містить 1 г клітковини на стограмову порцію, яка сприяє травленню та підтримує здоров’я травної системи.
  3. Має високий рівень вітаміну С, корисний для зміцнення імунної системи та загального здоров’я.
  4. Є хорошим джерелом калію, важливого мінералу для підтримки належної роботи серця та м’язів.
  5. Молода картопля забезпечує достатню кількість цього важливого нутрієнта.
  6. Не містить жирів, тому молода картопля є корисним варіантом для тих, хто прагне зменшити споживання жирів.
  7. Багата антиоксидантами, які допомагають захистити організм від шкідливих вільних радикалів і знижують ризик хронічних захворювань: від атеросклерозу до діабету та раку.
  8. Є хорошим джерелом енергії. Як крохмалистий овоч, молода картопля має високий вміст вуглеводів, що забезпечують швидкий і стабільний заряд енергії.
  9. Містить функціонально важливі мінерали, такі як залізо та магній. Залізо має вирішальне значення для транспортування кисню в організмі, а магній підтримує здорову роботу нервів і м’язів.
  10. Не містить глютену, тому підходить людям з непереносимістю глютену або целіакією.
  11. Має високий вміст води, що допомагає підтримувати водний баланс в організмі та сприяє травленню.
  12. Є хорошим джерелом вітамінів групи В, які необхідні для виробництва енергії, функціонування нервів і клітинного метаболізму. Зокрема, містить вітамін В6, потрібний для розвитку та функціонування мозку, а також для виробництва еритроцитів.
  13. Природно не містить натрію. Це робить молоду картоплю гарним вибором для людей, які прагнуть зменшити споживання натрію та підтримувати здоровий рівень артеріального тиску.
  14. Не містить холестерину, що зумовлює додатковий внесок у захист від атеросклерозу.
  15. Є хорошим джерелом фолієвої кислоти, яка необхідна для правильного поділу клітин і синтезу ДНК. Тож молода картопля є корисною для вагітних жінок.
 Дієтолог говорить, що така картопля є чудовим джерелом стійкого (резистентного) крохмалю. Це тип вуглеводів, який діє як клітковина, забезпечуючи покращення здоров’я травлення та контроль рівня цукру в крові.
Підсумовуючи, молода картопля є смачним та поживним продуктом для будь-яких моделей харчування. Вона не тільки багата необхідними поживними речовинами, такими як вітаміни, мінерали та клітковина, але й зумовлює низку переваг для здоров’я. Зокрема, сприяє травленню, кращому здоров’ю серця, зміцнює імунну систему та забезпечує енергією, говорить Швець.
 
Найкраще зберігати молоду картоплю в прохолодному, темному і добре провітрюваному місці, наприклад, в коморі або льосі. Не зберігайте її у холодильнику, оскільки низька температура може спричинити перетворення крохмалю на цукор.
 
Крім того лікар зазначає, що шкірка молодої картоплі їстівна і забезпечує додаткові поживні речовини та клітковину. Однак обов’язково ретельно мити картоплини, щоб видалити будь-який бруд перед споживанням. Відварювання молодої картоплі з неушкодженою шкіркою не тільки економить час, але й допомагає зберегти її корисні властивості та смак.
 

Великий Київ у Google News

підписатися
більше новин