Metaxa: почуття смаку Греції у кожній краплі

15:31 28.06.2023

Будь-який шанувальник якісного міцного алкоголю хотів би привезти з Греції пляшку з Метаксою. Цей напій заслужив повагу дуже багатьох поціновувачів спиртного завдяки своїм унікальним властивостям та смаку.

Metaxa: почуття смаку Греції у кожній краплі
Світлодіодне освітлення

Що таке Metaxa?

Одна частина гурманів називає Метаксу коньяком, інша — схиляється до класифікації напою в якості бренді. Істина в тому, що Metaxa поєднує властивості обох видів алкоголю. Це напій, який створюється за технологією виготовлення коньяку на основі мускатного вина. Деякі елітні сорти також включають до свого складу мед, фрукти та прянощі.

Унікальність Metaxa підкреслюється способом її виготовлення:

  • Перший етап — 1 рік витримки вина, що приготоване з 3-х сортів винограду: савватіано, мавро та султатину.

  • Як і коньяк, вино проходить 2 етапи дистиляції, даючи на виході спирт міцністю 70 градусів.

  • Спирт заливають до бочок ємністю 300 або 500 л. Для їхнього виготовлення потрібна деревина саме лімузенського дубу. Термін витримки складає мінімум 3 роки.

Готовий напій має приємний відтінок бурштину. В залежності від витримки та марки, міцність Metaxa може складати від 38 до 45 обертів. Хоча Метакса відноситься до міцного алкоголю, їй властивий м’який смак з медовим відтінком. Поціновувачі здатні розрізнити у смаковому букеті персик, виноград та лугові трави.

Як правильно пити Метаксу?

Тонкощі вживання Метакси від час вечері залежать від її витримки. Якщо вік напою складає не більше 5 років, то буде доцільним подати його прямо під час вечері або у складі коктейлю. Гармонійним поєднанням у такому випадку стануть фрукти, білий виноград, молочний шоколад, червона риба, ікра або запечене м’ясо.

Сорти, що мають велику витримку — повноцінний дигестив, який вживають після прийому їжі. У такому випадку, можна супроводжувати їх лише легкими продуктами. Ідеальна температура Metaxa — від 8 до 15° С.

Варіанти вживання Метакси

Метаксу можна пити по-різному:

  • В чистому вигляді. Найкраще робити це невеликими ковточками, щоб мати змогу розрізнити переходи смаків.

  • З льодом чи водою. Цей варіант підходить тим, кому Метакса здається надто терпкою. До склянки можна додати кубик льоду. Допускається додавання невеликої кількості коли.

  • У складі коктейлів. Метакса входить до складу різноманітних коктейлів. Частіше за все, рецепт передбачає додавання содової, вермуту та свіжовичавлених соків (найчастіше — апельсинового, яблучного або лимонного).

Популярні коктейлі з Метаксою

1. Грецький мохіто

  • м’ята — 3-4 листика;

  • цукор — 2 чайні ложки;

  • лайм — 1 шт;

  • Метакса — 50 мл;

  • Спрайт — 80-100 мл;

  • лід.

До високої склянки додають м’яту на цукор, вичавлюють туди сок лайму, заливать Метаксу та додають лід. Простір, що залишився, потрібно заповнити содовою.

2. Metaxa sour

  • апельсиновий сік — 30 мл;

  • лимонний сік — 20 мл;

  • Метакса — 50 мл;

  • содова — 100 мл;

  • лід.

Шейкер наполовину заповнюють льодом, додають соки та Метаксу, змішуючи їх не менше хвилини. Потім переливають суміш до високого бокалу (200-300 мл) та заповнюють його содовою.

3. Александра

  • Метакса — 30 мл;

  • шоколадний лікер — 30 мл;

  • вершки (ликер Baileys) — 30 мл.

Усі інгредієнти змішують в шейкері, після чого переливають суміш до бокалу. Цей коктейль подається без льоду.

Великий Київ у Google News

підписатися