Майже 50% шкіл міста мають шведський стіл, 40% – «дабл-меню»: як відбувається харчування учнів

Автор: Любава Лисичкіна
19:56 12.11

Мультипрофільне меню з можливістю обирати страви – одне з ключових досягнень київських шкіл у системі харчування.

Майже 50% шкіл міста мають шведський стіл, 40% – «дабл-меню»: як відбувається харчування учнів Фото: ілюстративне

Про це розповів заступник голови КМДА Валентин Мондриївський.

Він розповів, що сьогодні у столиці харчування організовують п’ять комунальних підприємств і три приватні компанії, а ще три заклади харчують дітей самостійно, маючи кухарів у штаті закладу. Майже 50% шкіл мають шведський стіл, 40% – «дабл-меню», тобто дві страви на вибір. 

Вмежах реформи:

  • капітально відремонтували кожен третій харчоблок/їдальню (у 129 школах),
  • придбали сучасне технологічне обладнання для 331 харчоблоку (79% шкіл),
  • замінили посуд і кухонне приладдя в кожній п’ятій школі.

Сьогодні  у столичних школах працюють різні моделі харчування:

  • приготування на місці – готують і видають готові страви кухарі, які входять до штату освітнього закладу, або оператори ринку (організатори харчування) безпосередньо в харчоблоках шкіл (таких закладів 86,3% із загальної кількості, а саме 356). Наразі це «базова кухня»;
  • смарткухня – приготування страв у опорній школі та їх доставка до сусідніх закладів освіти.

За словами посадовця, сьогодні у столиці є  244 тисяч учнів, які щодня приходять до шкільних класів і їдалень, це є  понад 60% школярів, які  харчуються регулярно.

До слова,  на Київщині готують до запуску нову установку, яка вироблятиме світло і тепло. 

Великий Київ у Google News

підписатися