Лише декілька днів на жирних харчах погіршать вашу пам’ять – дослідження

 Вчені Медичної школи Університету Північної Кароліни (UNC) 4 дні годували мишей жирною їжею та виявили, що гризуни не лише набули перших ознак захворювання на діабет та погладшали, а й стали надмірно збудженими та втрачали пам’ять.

Науковці зробили висновок, що надмірне вживання жирної їжі може збільшити ризик хвороб Альцгеймера та деменції, пишуть Букви з посиланням на New Atlas. Дослідження було опубліковане в науковому журналі Neuron.

Зазначається, що жирна їжа впливає на певну групи клітин мозку, що працюють як “гальма” для пам’яті:

Ці клітини, відомі як інтернейрони холецистокініну (CCK), є спеціалізованими гальмівними клітинами в центрі пам’яті мозку, гіпокампі. Їх завдання полягає в тому, щоб підтримувати ритмічну роботу збудливих пірамідальних нейронів — “робочих коней” кодування пам’яті — редагуючи та формуючи їх сигнали, щоб спогади зберігалися належним чином

Коли мишей “підсадили” на жирну їжу, у них погіршилась доступність глюкози в мозку, а це змусило інтернейрони CCK активізуватися. Як наслідок – гризуни почали показувати погані результати поведінкових тестів.

дослідники виявили, що білок піруваткіназа M2 (PKM2) відігравав ключову роль у тому, чому інтернейрони CCK стали надмірно збудженими. За нормальних обставин PKM2 допомагає регулювати використання глюкози, але коли глюкози не вистачає, цей баланс змінюється таким чином, що призводить до надмірної активності інтернейронів CCK

Коли вчені перестали годувати мишей жирними продуктами рівень глюкози в піддослідних мозку відновився, а гіперактивні CCK “заспокоїлись”. 

Тепер вчені планують провести ще одне дослідження, аби виявити в деталях, як жирне харчування впливає на людей.