Влітку майже на кожній кухні чи пляжі. Що варто знати про кукурудзу

17:06 11.07.2020

Каструля вареної під листям кукурудзи обігріває і без того гарячі українські кухні влітку. Та чи вона корисна? Дехто каже, що від кукурудзи болить живіт. Хтось думає, що народна кухня за визначенням здоровою бути не може. Де правда?

Влітку майже на кожній кухні чи пляжі. Що варто знати про кукурудзу

Що варто знати про кукурудзу, розповіла у Facebook колишня в.о. міністра МОЗ Уляна Супрун.

Яка поживна цінність кукурудзи?

Качан виглядає великим, проте самого зерна там, зазвичай, до 100 грамів. Кукурудза низькокалорійна: в 100 грамах 20% вуглеводів і 100 ккал (хоча підрахунок калорій не є запорукою здорової ваги). Але і поживна цінність кукурудзи менша, ніж в іншої городини: клітковини — 2% (порівняйте: в білій квасолі майже 10%), білка — 3%, цукрів стільки ж, а кальцію і заліза практично немає.

Проте, кукурудза — це джерело антиоксиданту лютеїну (який і надає їй золотистого кольору) та вітаміну Е. Кукурудза може накопичувати мікроелемент селен, той самий, який багато хто марно п’є в добавках.

Чому від кукурудзи болить живіт?

По-перше, пережувати зернята і плівки не всім просто, а погано пережована їжа як слід не перетравлюється.

По-друге, є різні сорти кукурудзи, і різний ступінь стиглості. Молодша кукурудза, призначена селекцією для консервації, тушкування і швидкого варіння, буде сприйматися краще, ніж призначена для годування птиці і худоби. Крім цього, не весь крохмаль перетравлюється в тонкому кишківнику. До 10% крохмалю кукурудзи (у квасолі та гороху ще більше) неперетравленими потрапляють в товстий кишківник, де бактерії їх і їдять з утворенням газу.

Нарешті, в кукурудзі є ті харчові волокна, що не перетравлюються, стають їжею для кишкової мікробіоти, і в деяких людей можуть викликати здуття та біль.

Є люди, яким від кукурудзи зле. Чому?

Ферментація бактеріями харчових волокон може призводити до утворення газу, здуття і метеоризму. В кожного з нас своя мікробіота, і вона по-різному реагує на клітковину.

Кукурудза може бути тригером в разі синдрому подразненого кишківника, проте її не відносять ані до продуктів, які сильно погіршують стан, ані до тих, що радять їсти в разі синдрому подразненого кишківника.

Якщо вам погано від кукурудзи, то:

  • Не їжте її принаймні певний час.
  • Спостерігайте, від яких ще продуктів вам буває зле. Ведіть записи.
  • Якщо у вас регулярні болі в животі, та часті або закрепи, або діарея, зверніться до лікаря.

Як готувати кукурудзу?

  • Кукурудза сама по собі є досить нейтральним, нешкідливим продуктом, який легко поєднувати з іншими. Додавання жирів чи білка до страви з кукурудзою не похитне баланс нашого раціону. Звісно, якщо ми будемо зберігати помірність і здоровий глузд, готувати банош на сметані з жирністю масла, і заправляти шкварками буде занадто. А ось зготувати його на воді чи овочевому бульйоні, додати гриби, бринзу і заправити сметаною наприкінці буде і смачно, і корисно.
  • З кукурудзяного борошна можна пекти хліб. Борошно слід змішати з пшеничним, аби хліб був пухким. Користь такого хліба в тому, що він є цільнозерновим — борошно кукурудзи мелють разом зі зародками, і в присутності лютеїну (золотавого антиоксиданту). Можна додати до тіста сушений чебрець, мелений коріандр і кмин, та ще більше збагатити його на антиоксиданти.
  • Можна зробити суто кукурудзяний хліб — мамалигу. Складні вуглеводи їсти потрібно, і кукурудза — це хороше джерело різноманіття в раціоні.
  • Варити кукурудзу годинами у відрі уже немає потреби. Сучасні сорти кукурудзи, призначеної для людей можна швидко приготувати в пароварці, запекти в духовці, чи зрізати насіння з качана і додати в суп. В Бухаресті в парках навіть взимку продають варені качани кукурудзи — це значно краща швидка вулична їжа, ніж картопля фрі.
  • Кукурудзяне борошно дрібного помелу можна додавати для загущення овочевих крем-супів (так роблять, наприклад, на острові Мадейра).

Нагадаємо, раніше “Великий Київ” опублікував 10 фактів про морозиво – від мерзлого молока до “Каштану”.

Великий Київ у Google News

підписатися