Що варто знати про кукурудзу, розповіла у Facebook колишня в.о. міністра МОЗ Уляна Супрун.
Яка поживна цінність кукурудзи?
Качан виглядає великим, проте самого зерна там, зазвичай, до 100 грамів. Кукурудза низькокалорійна: в 100 грамах 20% вуглеводів і 100 ккал (хоча підрахунок калорій не є запорукою здорової ваги). Але і поживна цінність кукурудзи менша, ніж в іншої городини: клітковини — 2% (порівняйте: в білій квасолі майже 10%), білка — 3%, цукрів стільки ж, а кальцію і заліза практично немає.
Проте, кукурудза — це джерело антиоксиданту лютеїну (який і надає їй золотистого кольору) та вітаміну Е. Кукурудза може накопичувати мікроелемент селен, той самий, який багато хто марно п’є в добавках.
Чому від кукурудзи болить живіт?
По-перше, пережувати зернята і плівки не всім просто, а погано пережована їжа як слід не перетравлюється.
По-друге, є різні сорти кукурудзи, і різний ступінь стиглості. Молодша кукурудза, призначена селекцією для консервації, тушкування і швидкого варіння, буде сприйматися краще, ніж призначена для годування птиці і худоби. Крім цього, не весь крохмаль перетравлюється в тонкому кишківнику. До 10% крохмалю кукурудзи (у квасолі та гороху ще більше) неперетравленими потрапляють в товстий кишківник, де бактерії їх і їдять з утворенням газу.
Нарешті, в кукурудзі є ті харчові волокна, що не перетравлюються, стають їжею для кишкової мікробіоти, і в деяких людей можуть викликати здуття та біль.
Є люди, яким від кукурудзи зле. Чому?
Ферментація бактеріями харчових волокон може призводити до утворення газу, здуття і метеоризму. В кожного з нас своя мікробіота, і вона по-різному реагує на клітковину.
Кукурудза може бути тригером в разі синдрому подразненого кишківника, проте її не відносять ані до продуктів, які сильно погіршують стан, ані до тих, що радять їсти в разі синдрому подразненого кишківника.
Якщо вам погано від кукурудзи, то:
- Не їжте її принаймні певний час.
- Спостерігайте, від яких ще продуктів вам буває зле. Ведіть записи.
- Якщо у вас регулярні болі в животі, та часті або закрепи, або діарея, зверніться до лікаря.
Як готувати кукурудзу?
- Кукурудза сама по собі є досить нейтральним, нешкідливим продуктом, який легко поєднувати з іншими. Додавання жирів чи білка до страви з кукурудзою не похитне баланс нашого раціону. Звісно, якщо ми будемо зберігати помірність і здоровий глузд, готувати банош на сметані з жирністю масла, і заправляти шкварками буде занадто. А ось зготувати його на воді чи овочевому бульйоні, додати гриби, бринзу і заправити сметаною наприкінці буде і смачно, і корисно.
- З кукурудзяного борошна можна пекти хліб. Борошно слід змішати з пшеничним, аби хліб був пухким. Користь такого хліба в тому, що він є цільнозерновим — борошно кукурудзи мелють разом зі зародками, і в присутності лютеїну (золотавого антиоксиданту). Можна додати до тіста сушений чебрець, мелений коріандр і кмин, та ще більше збагатити його на антиоксиданти.
- Можна зробити суто кукурудзяний хліб — мамалигу. Складні вуглеводи їсти потрібно, і кукурудза — це хороше джерело різноманіття в раціоні.
- Варити кукурудзу годинами у відрі уже немає потреби. Сучасні сорти кукурудзи, призначеної для людей можна швидко приготувати в пароварці, запекти в духовці, чи зрізати насіння з качана і додати в суп. В Бухаресті в парках навіть взимку продають варені качани кукурудзи — це значно краща швидка вулична їжа, ніж картопля фрі.
- Кукурудзяне борошно дрібного помелу можна додавати для загущення овочевих крем-супів (так роблять, наприклад, на острові Мадейра).
Нагадаємо, раніше “Великий Київ” опублікував 10 фактів про морозиво – від мерзлого молока до “Каштану”.