“Київський торт” додадуть до списку емодзі: деталі

15:31 05.02

Перелік емодзі в останніх версіях не достатньо пристосований до українських реалій, — вважає львівська креативна агенція And Action. Відтак, її розробники трохи пофантазували і запропонували власну версію нових емодзі Apple, адаптовану під сучасного користувача з України.

“Київський торт” додадуть до списку емодзі: деталі

Це сім емодзі, серед яких і легендарний «київський торт», який за свою 50-річну історію став справжнім символом Києва та навіть візитівкою міста.

Для цього емодзі розробники обрали традиційно оформлений торт. Окрім, кондитерського виробу пропонують також «львівську бруківку з площі Ринок», «курс долара», «дороги після зими» та дуля як альтернатива емодзі зі складеними пальцями (pinched fingers).

В агенції не розраховують, що Emojipedia додасть їхні емодзі до каталогу, хоч і кажуть, що «це було б класно».

Цікаво, що саме «Київський торт» був одним з подарунків від Української РСР Л. І. Брежнєву на 70-річчя. Триярусний витвір кулінарного мистецтва складався з 70 коржів і важив понад п’ять кілограмів. Кажуть, генсекові подарунок настільки припав до смаку, що він вимагав від своїх кухарів повторити шедевр. Докладний оригінальний рецепт на Київській фабриці і досі тримають у таємниці.

Нагадаємо, наприкінці ХІХ ст. у передмісті Києва, на Диміївці, купець Валентин Єфімов відкриває цукрорафінадний завод, а згодом поруч – і супутнє виробництво – парову фабрику шоколаду та цукерок.

Загальний капітал товариства сягав 300 тисяч рублів, обсяг виробництва – близько 200 тонн на рік. Єфімов не шкодував грошей на закупівлю новітнього обладнання та будівництво нових виробничих цехів. Мине трохи більше півстоліття – і тут народиться рецептура легендарного “Київського” торту, який стане одним з символів України на всьому пострадянському просторі і найбажанішим гостинцем з української столиці. Торт матиме таку популярність, що йтиме за подарунок і хабар.

 

Колись купити його можна було лише в Києві. Заради нього ласуни вдосвіта займали місце у чергах до Центрального гастроному та магазину “Українські ласощі”.

У 1956 році на Київській кондитерській фабриці імені Карла Маркса винаходять унікальну рецептуру торту “Київський” та технологію його приготування.

 

Великий Київ у Google News

підписатися