Київський коледж готуватиме кухарів, пекарів, рестораторів і готельєрів світового рівня

Київський професійний технологічний коледж стане базою для інноваційного освітнього проєкту, який має вивести підготовку фахівців на міжнародний рівень.

Про це розповів заступник голови КМДА Валентин Мондриївський під час виїзної наради до закладу.

За його словами, мета проєкту, що реалізується за підтримки Швейцарії, Ukraine-Moldova American Enterprise Fund (UMAEF) та відомого реформатора кулінарної освіти Євгена Клопотенка, – створення сучасного освітнього простору для підготовки кухарів, пекарів, рестораторів і готельєрів.

Окрім оновлення інфраструктури, акцент зроблено на підвищенні якості навчання, зміні підходів до викладання та співпраці між освітою, бізнесом і державою.

До розробки освітніх матеріалів залучили представників Міністерства освіти і науки, провідних шеф-кухарів, рестораторів, готельєрів і викладачів.

Серед перших досягнень:

  • оновлено професійні стандарти для спеціальностей «Кухар», «Майстер ресторанного обслуговування» та «Майстер готельного обслуговування»;
  • розробляються модульні програми за напрямами «Кухар», «Кондитер», «Кухар закладу освіти», «Майстер ресторанного обслуговування» та «Майстер готельного обслуговування»;
  • розпочато перекваліфікацію викладачів;
  • створено короткострокові програми «Пекар-піцайоло», «Помічник кухаря-сушист», «Бармен-бариста» з урахуванням інклюзивності;
  • підписано меморандуми про співпрацю з бізнесом і донорами.

У планах — облаштування сучасної навчальної лабораторії та оновлення матеріально-технічної бази.

Валентин Мондриївський також зауважив, що навесні 2025 року коледж постраждав від ворожої атаки: вибухова хвиля знищила 80% вікон і пошкодила навчально-виробничу майстерню. Київрада виділила кошти на відновлення закладу.

«Попри пошкодження, ми продовжуємо рухатися вперед. Цей проєкт — не лише про ремонт, а про нову якість професійної освіти. Коледж, який готує фахівців у сфері харчових технологій і деревообробки, може прийняти понад 700 студентів, але нині заповнений лише наполовину. Ми прагнемо зробити його флагманом змін у профосвіті Києва», — зазначив посадовець.

Читайте також: Сквер на Контрактовій площі пропонують назвати на честь Героїв-могилянців

Нагадаємо, раніше Євген Клопотенко розповідав, що до модернізації коледжу будуть залучені найкращі експерти галузі, щоб перетворивши його на взірець професійної освіти в сфері гостинності рівня Le Cordon Bleu.