Про це пише ТСН.
Таку ідею київські волонтери перейняли у колег з Коломиї, які першими почали готувати сухий борщ, та додали в “меню” зелений борщ, гороховий, грибний суп та розсольник.
Спочатку до виробництва були залучені не більше 5 людей які працювали на маленькій кухні.
Зараз уже 150 – 200 людей у нас сушать овочі по Києву і Київській області. Передають нам, ми збираємо, мелемо, дрібнимо, фасуємо“, – розповідає координаторка групи “Борщ для ЗСУ” Тійна Коротаєва.
Селяни передають м’ясо і зелень, фермери – овочі. Допомагають волонтери і підприємці. Приміщення на одному зі столичних ринків їм теж надали безкоштовно.
“Це такий великий мурашник. Кожен, хто про нас дізнається, кожен хоче чимось допомогти, зараз допомагає дуже багато людей“, – кажуть волонтерки.
У березні вони починали зі ста упаковок, а нині наростили свої потужності. І сьогодні беруться побити власний рекорд – нафасувати півтори тисячі упаковок, а це 9 тисяч порцій борщу.
“Будемо фасувати ще більше, аби були продукти. Дуже багато розходується, бо на одну фасовку, наприклад, на 500 пакетів треба 200 кілограмів сирого м’яса, 300 кілограмів сирої капусти“, – кажуть у групі.
Рецептуру сухого борщу розробила Ганна Янковець. У 2014-му жінка була вимушена покинути рідний Донецьк. А з початку повномасштабного вторгнення їй довелося виїжджати вже з Києва. І щойно приїхала до Коломиї, одразу взялася за борщ для українських захисників.
До кожного пакування вкладають дитячі малюнки. Наступного дня всі ці коробки вже поїдуть на Схід, а волонтерки одразу ж візьмуться готувати наступну партію на передову.
Читайте також: На антарктичній станції “Академік Вернадський” є понад 30 рецептів борщу
Нагадаємо, на початку липня ЮНЕСКО дерусифікувало український борщ, включивши його у свій перелік культурної спадщини.