Квіти України: модерністський павільйон з плющем хочуть знищити

Автор: Марія Супрун
20:29 17.06.2021

Квіти України - навчально-методичний павільйон в стилі післявоєнного модернізму на вулиці Січових Стрільців, споруджений 1983-1985 роках, зараз знаходиться під загрозою знищення.

Як повідомляється на сторінці групи “Зберегти квіти України” у Facebook, власники будівлі мають намір здійснити “реконструкцію з надбудовою для розміщення офісного центру з підземним паркінгом”.

“Квіти України” – це унікальний архітектурний об’єкт. Будівля має зірковий авторський склад: архітектори Микола Антонович Левчук, Є. Гончаренко, Б. Лавров, інженер-конструктор – відомий проєктувальник Михайло Паніч. В 1986 році проєкт отримав відзнаку Спілки архітекторів в якості одного з кращих архітектурних творів року.

Зазначається, що дівочий виноград або виноград Вічі – тридцятирічний супутник “Квітів України”. У поєднанні з оригінальною модерністською будівлею “Квітів України” виноград є окрасою всього Шевченківського району Києва та вулиці Січових Стрільців. За словами досвідчених арбористів, рослині орієнтовно 30-35 років. За попередніми планами забудовника, залишати виноград не планують.

Як повідомлялося раніше, у будинку Сікорського слід навести лад та відкрити у ньому сучасний музей Сікорського, який стане туристичною перлиною столиці.

Останні новини