Купання, рибалка та коронавірус. Що потрібно знати перед відкриттям пляжного сезону

15:07 14.05.2020

Незабаром відкриття пляжного сезону, і актуальним є питання, чи можна заразитися коронавірусом під час купання в морі, річці, басейні або, скажімо, на рибалці чи під час споживання риби.

На ці питання відповіли в Асоціації рибалок України. 

Чи є небезпека на морі чи на річці

Як зазначається, фахівці Вищої ради з наукових досліджень Іспанії (CSIC) з’ясували, що купання в морі є безпечним: солона вода і сонячне ультрафіолетове випромінювання перешкоджають поширенню COVID-19.

У річках через течію ризик зараження мінімальний. Загроза зараження йде не від води, головним каналом зараження є респіраторні виділення людей. Тому необхідно на пляжах, так само як і в громадських місцях, дотримуватися спеціальної дистанції і уникати великого скупчення людей.

Чи можна заразитись у басейні, сауні, лазні

У басейнах нас від хвороби захищає хлорування води. Головне – підтримувати правильний рівень хлору в воді. У той же час рекомендується прийняти душ до і після басейну, а також дотримуватися необхідних заходів гігієни і безпеки при відвідуванні громадських місць.

Сауни і парові лазні теж вважаються безпечними, так як в них постійно висока температура (вище 60 градусів), а вона згубна для COVID-19.

Читайте також: У Києві хворіє багато дітей на коронавірус – причина

Кінець нерестової заборони близько – чи варто рибалити і споживати вилов

В асоціації нагадують, що в перших числах червня в зв’язку з закінченням нерестової заборони буде дозволена любительська риболовля.

І хоч перші випадки зараження COVID-19 і були зареєстровані на «Рибному ринку» в місті Ухань, але риба не є переносником цієї хвороби і, вживаючи її в їжу, заразитися неможливо.

Навпаки, для зміцнення імунітету лікарі рекомендують під час карантину в обов’язковому порядку включити в меню рибні страви. Адже риба – джерело повноцінного білка з величезною кількістю незамінних амінокислот. У риб’ячому м’ясі містяться всі основні вітаміни, необхідні нашому організму. Її вживання рекомендовано 2-3 рази в тиждень для підвищення імунітету, профілактики запальних захворювань та здоров’я нервової і серцево-судинної систем.

Читайте також: Масштабне тестування українців на коронавірус — що ухвалила Рада

Нагадаємо, в Україні виявили кілька мутацій COVID-19, і симптоматика хворих залежить від того, яким підвидом коронавірусу інфікувалась людина.

Останні новини