Кожен шматочок ультраобробленої їжі збільшує ймовірність ранньої смерті, – дослідження

За даними нового метааналізу досліджень, у яких взяли участь понад 240 000 осіб, у міру додавання до свого раціону більшої кількості ультраоброблених продуктів підвищується ризик передчасної смерті з будь-якої причини.

Про це ідеться у матеріалі CNN.

«Ми розглянули ризик смерті людини від споживання більшої кількості ультраоброблених продуктів у віці від 30 до 69 років, коли вмирати ще передчасно», — сказав співавтор дослідження Карлос Аугусто Монтейро, почесний професор кафедри харчування та громадської охорони здоров’я у Школі громадської охорони здоров’я бразильської Уні.

“Ми виявили, що при кожному 10%-му збільшенні загальної кількості калорій, що споживаються з ультраоброблених продуктів, ризик передчасної смерті збільшується майже на 3%”, – сказав Монтейро, який запровадив термін “ультраоброблений” у 2009 році.

Це не перше дослідження, що виявило зв’язок між негативними наслідками для здоров’я та невеликим збільшенням споживання ультраоброблених продуктів.

Дослідження, проведене в лютому 2024 року, виявило «переконливі» докази того, що у людей, які їли більше ультраобробленої їжі, ризик смерті від серцево-судинних захворювань та поширених психічних розладів був на 50% вищим.

Більш високе споживання ультраоброблених продуктів може збільшити ризик виникнення тривожності на 53%, ожиріння на 55%, порушень сну на 41%, розвитку діабету 2 типу на 40% і ризик депресії чи ранньої смерті з будь-якої причини на 20%.

Дослідники у лютневому дослідженні визначили вищу споживання як одну порцію або приблизно на 10% більше ультраоброблених продуктів на день.