Про корисні крупи, які варто вживати і наповнювати ними раціон, розповіла дієтолог Наталія Самойленко.
Коричневий та дикий рис – багатий на калій й тому дуже корисний для серцево-судинної системи. Сприятливо діє на шлунково-кишковий тракт.
Гречка – у ній міститься мідь, а також – флавоноїди, які сприяють зміцненню судин. Зазвичай її призначають хворим після операції.
Плющена або цільна вівсянка – головна цінність такої каші – бета-глюкан. Це підвид клітковини, який підтримує тривале відчуття насичення. Заправляйте оливковою олією, а не вершковим маслом, радить дієтологиня.
Перлова крупа – у ній багато клітковини. Вона міститься не тільки в зовнішній частині ядра, як у більшості інших круп, а у всьому зерні. Перевагою перловки є мала калорійність, близько 10% денної норми вітаміну В3 і близько 30% денної норми селену. А ще калій і фосфор. Особливо корисна ця каша людям, що страждають від діабету.
Кіноа – ця псевдо зернова (насправді вона належить до листових овочів) має високий вміст білка, багата на магній, калій, мідь і цинк. У ній містяться вітаміни групи B, серед яких піридоксин, тіамін, рибофлавін, фолієва кислота, пантотенова кислота, ніацин.
До слова, Клопотенко створив новий збірник шкільного харчування: 621 страва, завантаження у вільному доступі.