“Кава – це щось об’єднуюче” – Олексій Куліков, організатор Фестивалю героїчної кави “Філіжанка”

У музеї “Код нації” поблизу Києва 2 серпня відбудеться перший Фестиваль героїчної кави “Філіжанка”, присвячений памʼяті героя України Артема Тєлєбєнєва (позивний “Таліб”). Це подія, що об’єднує минуле, сьогодення та майбутнє: вшанування пам’яті загиблих, допомога пораненим героям та  створення нового смаку української ідентичності — через каву. Про подію розповів Олексій Куліков – генеральний продюсер та організатор Фестивалю героїчної кави “Філіжанка”.

Кор. “ВК”: Під час фестивалю «Філіжанка» відбудеться чимало заходів, пов’язаних із запашним напоєм – кавою. Без сумніву, кияни поступово відбирають першість у жителів Львова та щоранку шикуються в черги за кавою в дорогу. Однак чому саме цей напій, а не газована вода або чай обрали ключовим?

Олексій Куліков: Чому не газована вода, не чай — чому саме кава? По-перше, тому що фестиваль присвячений пам’яті Артема Тєлєбєнєва (Таліб). Це ідея його дружини — Яни Беркут. Таким чином вона зберігає памʼять про нього. Артем за життя був справжнім кавовим фанатом — баристою, експериментував з рецептами, відкрив свою кав’ярню. Його мрією було створити рецепт української кави й зробити кавовий фестиваль. І зараз ми з командою, за ініціативою Яни, втілюємо цю мрію в життя.

Це дуже жива історія про людину, яка почала з малого бізнесу — з кави. І це круто, бо сьогодні мало хто наважується відкривати свою справу. А одна з цілей фестивалю — дати можливість таким підприємцям — власникам невеликих кав’ярень, заявити про себе

А по-друге, кава — це щось дуже обʼєднуюче. Вона для багатьох із нас — перше, що ми п’ємо зранку. Вона бадьорить, збирає докупи, змушує працювати. Її п’ють усі — і солдати, і офіцери, і ветерани, і просто люди по всій країні. І в цьому, мені здається, є отой ключик до єдності. Тому й саме кава.

Кор. “ВК”: З якої кави Ви особисто починаєте свій творчий день і чому?

Олексій Куліков: Мій творчий день починається з лате з великою кількістю вишневого сиропу. Я люблю солодку каву й взагалі вважаю, що нічого так не псує її смак, як цукор. Особливо — його відсутність 🙂

Мені дуже хотілося б мати якийсь фірмовий рецепт саме солодкої кави. Бо чомусь вважається, що вона має бути або кисла, або гірка. А мені, навпаки, солоденькі нотки завжди додають настрою. Ну і трохи глюкози нікому не завадить — мозку теж треба чимось працювати.

Кор. “ВК”: Що нового відвідувачі фестивалю дізнаються про кавовий напій?

Олексій Куліков: Перше, про що хочеться сказати — це що кава насправді прийшла до Східної Європи саме завдяки українцям, а точніше — козакам. І найвідоміша історія тут пов’язана з Юрієм Кульчицьким, який під час протистояння турків з австріяками зіграв ключову роль, став героєм для Відня, і як подяку отримав ті самі мішки з кавою. Він і відкрив першу кав’ярню у цьому місті.

Друге — хочеться, щоб відвідувачі фестивалю дізналися, що кава — це не тільки про зерна й обсмажування. Кава сьогодні — це, радше, коктейль. І саме тому, можливо, у свій час такий прорив зробив Starbucks: бо запропонували багато наповнювачів, варіацій, смаків.

Кава стала чимось особистим. Вона водночас об’єднує — і дозволяє проявити себе, створити щось своє, індивідуальне

І з цього погляду мені дуже хочеться, щоб українська кава теж мала цю гнучкість, можливість вибору. Наприклад, базовий рецепт — кава з калиновим сиропом і медом. А далі — кожен може додати щось своє, створити той смак, який резонує саме з ним.

Кор. “ВК”: На яких кавових експертів варто очікувати під час майстер-класів?

Олексій Куліков: У нас буде кілька кавових експертів, і серед них — Ліза Скрипник. Вона має цілу колекцію титулів: дворазова чемпіонка України у Brewers Cup, бронзова призерка Hario Cup 2022, суддя національного чемпіонату Словаччини з аеропресу, бронзова призерка Brewers Cup 2023 і амбасадорка Hario в Україні.

Ліза — справжня чемпіонка з приготування фільтр-кави. І вона теж братиме участь у фестивалі, розроблятиме власний авторський рецепт. Чекаємо з нетерпінням, що вийде!

Кор. “ВК”: Хто такі – кавові художники? Як відомо, і їх запросили відвідати фестиваль

Олексій Куліков: Є такий напрям у мистецтві, який називається Coffee Art. Це коли основою для творчості стає кава — і сам напій, і кавова гуща, і навіть мелена кава. Вони мають дуже природний, теплий колір і чудово підходять для створення мистецьких робіт.

Хто саме буде представляти свої роботи на “Філіжанці”— поки тримаємо в секреті. Але точно можна буде побачити ці картини наживо на фестивалі. І виглядають вони справді класно — дуже атмосферні й нестандартні.

Кор. “ВК”: У фіналі фестивалю заплановано народження серії смаків героїчної української кави — нашого нового національного бренду, який поширюватиметься в кав’ярнях по всій країні. Це означає, що поруч з котлетою по-київськи та Київським тортом має з’явитися сучасний рецепт Кави по-київськи?

Олексій Куліков: Крім «кави по-київськи», ми маємо ще одну амбітну мрію — придумати рецепт «кави по-українськи».

Коли заходиш у кав’ярню, бачиш у меню «еспресо, макіато мі аморе:)», а от якоїсь «героїчної кави», чи «кави по-українськи», чи навіть «по-позняківськи» чи «по-печерськи» — такого немає. Просто тому, що цього ще ніхто не зробив

Ми хочемо зробити цей перший крок. І наш фестиваль якраз і є тією стартовою точкою — моментом, коли українці можуть задуматися: а який саме смак кави був би нашим, рідним? Яка кава могла б стати частиною нашої культури?

Якщо цей смак дійсно приживеться, і «кава по-українськи» з’явиться в меню кав’ярень по всій країні — це буде справжній кайф. Цей рецепт ми віддаємо безкоштовно — ніяких роялті, ніякої комерції. Наша мрія — створити смак, який стане нашим. Теплим, впізнаваним, об’єднуючим нас  — українців.

Кор. “ВК”: Як, на вашу особисту думку, ця, саме київська кава, має смакувати?

Олексій Куліков: У «каву по-київськи» я б додав вершки, вишневий сироп, дрібку грецького горіха і прикрасив усе сушеною вишнею.

Взагалі, смак української кави, на мою думку, народжується з тих інгредієнтів, які звичні нам, українцям. Так, зараз навіть у час війни до Києва та інших міст потрапляє багато нових, різноманітних смаків — гастрономічна культура стала відкритішою, глобальнішою.

Якщо говорити про саме «українську» каву, то хочеться, щоб вона складалася з локальних компонентів, із того, що рідне й зрозуміле.

Звісно, сама кава росте не в нас — Бразилія, Ефіопія, Колумбія… Тут нічого не вдієш. Але все інше — від обсмажування і помолу до способу приготування й смакових додатків — це вже наша відповідальність, наш простір для творчості.

І саме зараз, коли все активно міксується і перетинається, народжуються нові смаки. Час експериментувати — і створювати той український смак, який стане особливим.

Кор. “ВК”: Дуже сподіваємося, що фестиваль досягне своєї мети та допоможе зібрати необхідні кошти на реабілітацію військових. Розкажіть більше про цю благодійну мету.

Олексій Куліков: І трохи про благодійну мету фестивалю. Ми бачимо його як подію з трьома часовими вимірами — минуле, теперішнє і майбутнє.

Перше — це памʼять. Ми присвячуємо фестиваль Артему Тєлєбєнєву, бо саме він мріяв про цю подію. Ми реалізуємо його мрію, і для нас це дуже важливо — не просто вшановувати памʼять, а втілювати ті ідеї, які продовжують жити й мають сенс для сьогодення.

Друге — це благодійна складова. Ми збираємо кошти на реабілітацію поранених ветеранів, на протези. Це наша соціальна місія — допомогти цим хлопцям повернутися до більш-менш нормального життя.

І третє — це вже про майбутнє. Про обʼєднання. Бо сьогодні, коли суспільство дуже поляризоване, коли багато непорозумінь і напруги — нам потрібні прості речі, які можуть єднати. І кава — якраз одна з таких. Ми всі її пʼємо. Це ніби дрібниця, але іноді саме в таких речах народжується спільність.

Для довідки:

Вхід на перший Фестиваль героїчної кави “Філіжанка” вільний за умови реєстрації.

Програма фестивалю:

  • Майстер-класи 
  • Дегустація кави
  • Ярмарок крафтових виробів із сенсом 
  • Гумористичний кавовий майданчик
  • Виставка кавових картин
  • Лекції на тему кави 
  • Спільне створення національного бренду героїчної української кави
  • Велика дитяча зона — багато активностей та аніматори
  • Польова кухня
  • Ведучий заходу – Геннадій Попенко, відомий український актор і телеведучий, ветеран, речник Міністерства у справах ветеранів України
  • Виступи українських музикантів: PROBASS ∆ HARDI, Green Grey, Віктор Павлік, Тінь Сонця, Dima Libra, Марта Адамчук, CXMD, PTASHKIN
  • Музичний хедлайнер події Kalush Orchestra, всесвітньо відомий український гурт, переможець Євробачення-2022, який поєднує традиційні народні мотиви з сучасним хіп-хопом. Їхня музика стала символом української незламності та голосом молодого покоління на світовій арені. Їх виступ стане особливим моментом “Філіжанки” — про памʼять, любов і незламність.

Фінал фестивалю — народження серії смаків героїчної української кави — нашого нового національного бренду, який поширюватиметься в кав’ярнях по всій країні.

Revived Soldiers Ukraine — міжнародний благодійний  фонд, який з 2014 року спеціалізується на допомозі  українським військовим та ветеранам із найважчими бойовими пораненнями. Це поранення, що потребують високотехнологічного  лікування та тривалої реабілітації.

Фонд надає допомогу через: 

  • протезування у США 
  • повний курс нейрореабілітації в центрі NextStep Ukraine 
  • медичний і соціальний супровід кожного ветерана 

Допомогти можна не тільки на фестивалі, а і з будь-якої точки світу в будь-який момент:

UAH

Назва банку: АТ «ПроКредит Банк», м. Київ, Україна, МФО 320984

Отримувач: БЛАГОДІЙНА ОРГАНІЗАЦІЯ БЛАГОДІЙНИЙ ФОНД “ВІДРОДЖЕННЯ ЗАХИСНИКІВ УКРАЇНИ”

Код отримувача: 42570069

Рахунок отримувача

(IBAN): UA503209840000026003210415587

Коли: 2 серпня, 12.00 – 20.00

Де: Музей “Код нації”, Київська область, Нові Безрадичі, вул. Піщана

На Фестиваль можна буде дістатися автобусом, що буде курсувати від станції Видубичі до локації. 

Вхід вільний за умови реєстрації: https://forms.gle/iY6sEDZ4dAwvGxsU8

Більш детальна інформація на сайті: www.filizhanka.org.ua та в соцмережах фестивалю: