До такого висновку прийшли американські біологи, свої висновки вони опублікували на bioRxiv.
У так звану “західну дієту” входить велика кількість червоного м’яса, яєць, смаженої, жирної і солоної їжі, а також різноманітних солодощів. Дослідження показують, що вона може призводити не тільки до ожиріння і діабету, але і до раку і хвороби Крона. Біологи під керівництвом Вінцента Мунстера з Національного інституту алергії та інфекційних захворювань (США) вирішили з’ясувати, як подібна дієта може впливати на перебіг коронавірусної інфекції.
Зокрема, дослідників цікавило, як зміни в обміні речовин і в складі крові, пов’язані з переходом на подібну незбалансовану дієту, будуть впливати на розвиток хвороби у пацієнтів з ожирінням і діабетом і без них. Для цього вчені провели досліди на золотистих хом’яках, яких годували характерними для західної дієти продуктами.
З’ясувалося, що через перехід на таке харчування помітно змінилося те, як організм хом’ячків пручався інфекції, навіть в тих випадках, коли у тварин не з’явилося ожиріння або діабету другого типу. Відразу кілька тварин, яких годували типовим для західної дієти кормом, захворіли COVID-19 у важкій формі. В результаті вони втратили близько 20% своєї маси, що ніколи не відбувається з тваринами, дієта яких збалансована. Крім того, вони відновлювалися після інфекції довше родичів: у середньому більше трьох тижнів у порівнянні з двома тижнями у їх родичів.
Читайте також: В столиці 217 нових випадків коронавірусу, в лікарнях у тяжкому стані – 174
Також у хом’ячків з західної дієти виявилося значно більше ушкоджень легеневої тканини, внутрішніх кровотеч, мікротромбів і набряків в інших тканинах тіла. При цьому, що цікаво, біологи не знайшли істотних відмінностей в активності вродженого імунітету у тих і інших гризунів.
Останнє, як вважають біологи, говорить на користь того, що західна дієта якимось чином впливає на процес розмноження коронавіруса в організмі хворих, а не тільки підвищує ймовірність розвитку запалень, як вважали дослідники раніше.
Читайте також: У МОЗ назвали чотири найнебезпечніші мутації коронавірусу: одна з них вже в Україні
Вчені сподіваються, що подальші досліди допоможуть зрозуміти, як саме жирна і висококалорійна їжа пов’язана з важкими формами COVID-19.
Нагадаємо, раніше дослідники з Королівського коледжу Лондона попередили про зміну загальних симптомів COVID-19