Як розповів заступник директора Національного наукового центру “Інститут аграрної економіки” Микола Пугачов, родовища кам’яної солі зосереджені на Донбасі, Передкарпатті та Закарпатті.
Пугачов зазначив, що державним балансом запасів враховано 14 родовищ кухонної солі, в тому числі 8 – кам’яної. На жаль, більшість з цих родовищ наразі не використовуються. Крім цього, після зупинки Державного підприємства “Артемсіль”, виробництво солі продовжують менш потужні виробники. Зокрема, збільшує виробництво одне з найстаріших солеварних підприємств в Україні – Дрогобицький солевиварювальний завод.
Водночас в Україні ще є запаси солі у рітейлерів та на складах, яких вистачить для населення на певний період.
“У торговельних мережах та на складах знаходиться декілька тисяч тонн солі для реалізації населенню. З огляду на рекомендації Всесвітньої організації здоров’я щодо норми споживання людиною 2-3 кг солі на рік, цих запасів вистачить для забезпечення населення на 2-3 місяці”, – підрахували в “Інституті аграрної економіки”.
При цьому, крім власних запасів, слід враховувати й імпортну харчову сіль, яка надходить в Україну.
За прогнозними оцінками науковців Інституту аграрної економіки, щойно в вітчизняні торгівельні мережі надійдуть партії імпортної солі, ціни стабілізуються на рівні 20-25 гривень за кілограм.
Нагадаємо, на дефіцит солі вплинув простій найбільшого виробника з Соледару, компанії “Артемсіль”, яка є одним з найбільших у світі підприємств з виробництва харчової солі