Про користь камамберу написала відома лікарка дієтолог Оксана Скиталінська.
Вчені із Кіото (Японія) дослідили дію камамберу на мозок (на мозок мишок) і виявилося, що під час ферментації утворюються особливі молекули, з підвищеною біологічною активністю, яких немає в натуральних продуктах. Дія цих молекул така відчутна, що деякі вчені навіть рекомендують включити ферментовані сири до дієтичних рекомендацій.
“Це не дивно, враховуючи, з якою швидкістю зростає кількість людей з деменціями та втратою когнітивних функцій. Крім того, діабет 2 типу (той, який наїдається ложкою і малорухливим способом життя) є одним із факторів ризику хвороби Альцгеймера, дегенерації мозку. Споживання ферментованих молочних продуктів знижує ризик хвороби Альцгеймера”, – зауважує дієтологиня.
Одна з таких молекул – міристамід, зазначає Скиталінська:
- покращує роботу мозку;
- підтримує ріст нових нейронів;
- сприяє виробництву молекули, яка називається нейротрофічний фактор росту (скорочено BDNF);
- покращує памʼять;
- зменшує негативний вплив на мозок їжі, в якій багато жирів;
- зменшує нейрозапалення.