Продуктами, які називають суперфуд та які кожен киянин може купити в маркеті чи на ринку, або ж дістати з морозилки, важливо збагачувати свій раціон. Про це розповіла лікарка-гінеколог, дієтолок Крістіна Стецюк.
Печінка. Це класне джерело і білків, і жирів, і вітамінів групи B, корисних для нервової системи. Підійде дітям і вагітним жінкам.
Ось простий рецепт: збийте блендером печінку з овочами (наприклад, із замороженим кабачком) та вершковим маслом, запікайте в духовці.
Вершкове масло. Джерело корисних жирів, яке містить близько 150 жирних кислот. Принаймні 20 з них є незамінними, тобто організм сам їх не синтезує.
На упаковці має бути написано “82% жирності”, бо інакше то не масло, а маргарин, говорить лікарка.
Яйця. Продукт, який ідеально насичує. У жовтку міститься така речовина, як фосфатиди холін — вона є необхідною для нервової системи, зокрема, для головного мозку.
Оливкова олія. Використовуйте рафіновану для приготування, а нерафіновану додавайте до вже приготованих страв.
Сало. Воно гарно насичує, містить вітамін D3, лауринову та архідонову кислоти, які в певних кількостях відповідають за протизапальний ефект в організмі.
Вистачить 5 скибочок на день.
Білокачанна капуста: свіжа і квашена. У ній міститься клітковина та вітаміни C, E. Джерело гарних бактерій для нашого кишківника. Можна доповнювати її м’ясом, різними видами білка.
Заморожені ягоди. Це антиоксиданти, які запобігатимуть багатьом шкідливим процесам. Чим темніші ягоди, тим більше користі.
Горіхи. Джерело білків, жирів, вуглеводів та клітковини. Бажано, щоб волоські горіхи були не смажені й промиті.
Відомо, весна вже зовсім скоро почне обдаровувати нас свіжими овочами: як правильно їсти зелень і скільки.