Херсонський кавун: чому це географічне зазначення важливе і як воно змінює ситуацію

15:38 08.08

Херсонський кавун отримав статус географічного зазначення в Україні, що стало важливою подією для аграрного сектору та споживачів. Цей статус підтверджує унікальність і якість продукції, завдяки чому кавун із Херсона буде визнано на міжнародному рівні.

Херсонський кавун: чому це географічне зазначення важливе і як воно змінює ситуацію
Світлодіодне освітлення

Про це в етері Прямий FM розповів Юрій Палічев, виконавчий секретар громадської спілки «Асоціація виробників Херсонського кавуна».

Як зазначає, Юрій Палічев, реєстрація Херсонського кавуна як географічного зазначення є великою перемогою для регіону та для України вцілому. Адже це перший продукт харчування в Україні, який отримав таке визнання. Географічне зазначення гарантує, що цей кавун має унікальні якості завдяки специфічним умовам вирощування на лівому березі Дніпра. Це вкрай важливо для міжнародної торгівлі.

Статус географічного зазначення в даному випадку означає наступне:

«Херсонський кавун вирощується в особливих грунтово-кліматичних умовах, що надає йому неповторний смак і високу якість. У нашому регіоні особливу увагу приділяють якості ґрунту і технології вирощування. Ми прописали 10 сортів кавунів, які можна вирощувати на цій території, щоб гарантувати їх високу якість», – розповів Палічев.

Юрій Палічев розповів про тривалий процес реєстрації Херсонського кавуна як географічного зазначення, який розпочався у 2018 році і завершився лише у 2024-му. Попри затримки, статус географічного зазначення є важливою перемогою, адже тепер кавун має офіційне визнання на рівні Європейського Союзу.

Палічев додав, що реєстрація забезпечує трирівневий контроль якості: «Перший рівень – це контроль наших виробників. Другий – перевірка з боку асоціації. І третій рівень – незалежна перевірка від компаній, що сертифікують продукти в Європейському Союзі. Це допомагає забезпечити найвищі стандарти якості».

В Європейському Союзі існує безліч відомих брендів з географічною відзнакою, серед яких Шампань з Франції, який позначає ігристі вина, виготовлені виключно в однойменному регіоні; Пармезан (Parmigiano-Reggiano) з Італії, сир з характерним смаком, що виробляється в певних областях Італії; та Провансальська оливкова олія з Франції, яка славиться своїм ароматом і якістю завдяки оливкам, вирощеним у регіоні Прованс. Ці продукти символізують високі стандарти якості та автентичність.

Більше інформації про реєстрацію Херсонського кавуна та його значення для України – у етері Прямий FM.

Великий Київ у Google News

підписатися