Дієтолого Світлана Фус впевнена, що від того, як буде харчуватися дитина залежить стан її здоров’я не тільки зараз, але і в майбутньому.
Батькам важко з цим порозумітися: комусь за браком часу, хтось втомився вмовляти дитину їсти корисне, коли вона це не любить, хтось просто не розуміє: не вся їжа, що продається в магазинах є здоровою.
Що робити?⠀
1.Планувати харчування дитини. Визначити необхідний обсяг їжі з урахуванням не тільки віку але ваги і зросту, адже діти зараз акселерати! Потрібно розподілити їжу на 5 прийомів і визначити, що дати в школу, а що дитина буде їсти вдома. ⠀
2.Обговорювати з дитиною меню. В їдальнях школярі дуже часто не з’їдають всю порцію або взагалі не їдять таку їжу. Про це потрібно знати батькам і пропонувати дитині брати їжу з собою. Давати те, що вона точно з’їсть. Часом батьки нав’язують дітям свої смаки, не враховують, що дитина в шкільному віці має свої улюблені продукти.⠀
3.Не забувайте про корисні солодощі. Коли дитина витрачає багато енергії – фізичної і розумової, без швидких джерел глюкози, як правило, не обійтися. До нормального обіду або перекусу, замість батончиків, булок, печива, вафель з трансжирами та великим вмістом цукру, можна дати дитині солодощі домашнього приготування.⠀
4.Намагайтеся завжди пропонувати дитині різноманітну їжу. ⠀
5.Важливо нагадувати дитині про необхідність пити воду. Не заміняйте воду солодкими напоями чи соками.⠀
6.Пам’ятайте про красу. Дитина із задоволенням поїсть з гарного ланчбокса, особливо, якщо вона вибрала його сама:)⠀
⠀
Кілька варіантів здорових перекусів, запропонованих дієтологом:⠀
- Бутерброд: хліб з висівками або з цільного зерна, листя салату (пекінської капусти), зелень, шматочок запеченої індички (курки, риби, омлет). ⠀
- Лаваш. Начинка за смаком дитини.⠀
- Млинці з начинкою по смаку дитини.⠀
- Мафіни сирно – яблучні, яєчно – овочеві, з птиці з овочами. ⠀
- Кіш. Начинки фруктові з сиром, овочеві з яйцем і птицею або рибою⠀
- На десерт – сухофрукти, горіхи, сезонні фрукти, яблучні та морквяні чіпси, мюслі (вівсянка, сухофрукти, горіхи, мед) запечені у формі батончика, цукерки з сухофруктів.
Відомо, безпечної дози алкоголю не існує: що більше людина вживає, то більший її ризик інсульту.