Гостра кишкова інфекція: як уберегти себе та близьких?

З настанням тепла люди частіше хворіють на гостру кишкову інфекцію. Це захворювання вражає шлунково-кишковий тракт і характеризується діареєю, блюванням, болем у животі та підвищенням температури.

ГКІ може бути викликана різними мікроорганізмами, такими як віруси (ротавірус, норовірус), бактерії (сальмонелла, стафілокок) та інші. 

Захворювання передається через заражену їжу, воду, контакт із хворим або забрудненими предметами. 

Як повідомили у Київському міському центрі контролю та профілактики хвороб, для того, щоб уберегти себе та близьких від неприємних наслідків, варто дотримуватись наступних порад:

1. Гігієна — на першому місці.

Завжди треба мити руки з милом – перед їжею, після вулиці та вбиральні.

Дитячий посуд, пляшечки та іграшки необхідно обдавати окропом.

2. Чиста кухня — безпечна їжа.

Слід тримати у чистоті поверхні, рушники, губки та інструменти.

Сире м’ясо, рибу, овочі необхідно готувати та зберігати окремо від готових страв.

 3. Термічна обробка — це захист.

Треба добре проварювати або просмажувати м’ясо, яйця та рибу.

Не слід залишати приготовану їжу на столі  більше двох годин.

 4. Вода — тільки безпечна.

Варто пити бутильовану або кип’ячену воду.

Фрукти та овочі треба мити, особливо перед вживанням у сирому вигляді.

5. Уникайте сумнівної їжі.

Не купуйте продукти «з рук» або в місцях несанкціонованої торгівлі.

Також необхідно перевіряти термін придатності продуктів.

Якщо ваше самопочуття погіршилось, не зволікайте та зверніться до лікаря. Самолікування у такому випадку небезпечне.

Нагадаємо, у Києві за останні тижні зафіксували два спалахи гострої кишкової інфекції серед дітей. Це сталося у Дарницькому та Дніпровському районах міста.