До кінця 2025 року вартість хліба в Україні може зрости на 20%.
Такий прогноз озвучив голова Всеукраїнської асоціації пекарів Олександр Тараненко.
За його словами, головними чинниками потенційного подорожчання є:
- зростання цін на всі ключові компоненти хлібобулочних виробів: борошно, дріжджі, жири та цукор;
- непрямі витрати — електроенергія, логістика;
- зростання заробітних плат для підприємств, які мають статус критично важливих для економіки та можуть бронювати працівників.
Тараненко наголосив, що нові вимоги до рівня оплати праці передбачають мінімальну зарплату на рівні 20 тисяч гривень для такого персоналу, що також створює додатковий тиск на собівартість виробництва.
Водночас він визнав, що подорожчання хліба найболючіше вдарить по малозабезпечених верствах населення. Проте, за оцінками асоціації, в загальному бюджеті середньостатистичної української родини витрати на хліб залишаються відносно невеликими, тому загальний фінансовий вплив буде не критичним.
Асоціація радить українцям готуватись до можливих змін і закликає державу враховувати ситуацію у формуванні політики соціального захисту населення.
Відомо, ціни на черешню та малину вдвічі вищі аніж торік – що по чім у продажу.