Для здорових суглобів необхідний кальцій: їжте продукти, багаті селеном та сіркою

Якщо кальцію не вистачає, організм забирає його з кісткової тканини, що призводить до остеопорозу (витончення кісток).

За словами відомої дієтологині Світлани Фус, без кальцію страждають не лише кістки рук та ніг, а й хребет. Тому⠀важливо забезпечити достатній обсяг кальцію, який є в молочних продуктах, овочах, крупах, м’ясі та рибі.⁣⁣⠀⠀

На здоров’я кісток та суглобів впливає і вітамін Д, фосфор та магній, вітамін С, білок та багато іншого. Щоб підтримувати здоров’я суглобів, дуже важливим є баланс БЖВ (білків, жирів і вуглеводів), мінералів і вітамінів у нашому раціоні, рекомендує Фус.⠀

⁣⁣”Раджу включити в раціон продукти, багаті селеном та сіркою. Перший зустрічається в таких продуктах, як бразильський горіх, риба (сардини, лосось, оселедець), часник, яйця, курка і індичка, печінка яловича тощо. Сірка⠀міститься в продуктах, де є білок – всі види м’яса і риби, бобові, крупи, яйця, кисломолочні продукти.⠀Харчування має бути збалансованим”, – наполягає дієтолог. ⠀⁣⁣⠀

Ще одним важливим мікроелементом є цинк. За словами медика, його дефіцит може призвести до спотворення смакових відчуттів, зниження та ослаблення Т-клітин імунної системи, зменшення лімфатичних вузлів, тобто послаблюється опір організму до інфекційних захворювань.⁣⁣⠀

Добова потреба цинку для дорослих – 10-12 мг, тому варто включити в раціон: вівсяну крупу, дикий рис, сочевицю, яловичину,соняшникове та гарбузове насіння, мигдаль.⁣⁣⠀

⁣⁣Також для зміцнення суглобів корисні вітаміни С та D. Ківі, квашена капуста, ягоди, цитрусові, перець – основні та доступні джерела вітаміну С. Вітамін D можна отримати з таких продуктів, як печінка тріски, яєчні жовтки, вершкове масло. Основне його джерело – сонце.⁣⁣⠀

До слова, що потрібно їсти, щоб захиститися від раку грудей: від капусти до сочевиці.