Дієтолог Оксана Скиталінська: цукор чи цукрозамінники – що краще для здоров’я

Солодке хочеться всім. І поки дієтологи сперечаються, виробники додають «нулькалорійні» підсолоджувачі всюди — від йогуртів до «фітнес-батончиків». Про безпечність солодкого розповіла лікар-дієтолог Оксана Скиталінська.

«Але що робиться в тілі після цих «безневинних» Е-добавок?», — риторично каже Скиталінська.

Сахарин (Е954)

Його додають до дієтичних напоїв, жуйок, таблеток-цукрозамінників.

Але він потенційний канцероген, має вплив на гени, пов’язані з онкопроцнсами, сприяє порушенням мікробіоти.

Аспартам (Е951)

У напоях «лайт», жуйках, десертах «0 калорій».

Теж проблемний: розпадається до метанолу та нейроактивних амінокислот. Тому можливі головні болі, нейротоксичність, ризики для мозку. Має статус «можливо канцерогенний».

Фруктоза (кристалічна, яку додають до солодощів та солодких напоїв)

Всі продукти для діабетиків, на жаль, більшість сиропів.

Дуже проблемна: сприяє стеатозу (накопиченню жиру в печінці), прискорює атеросклероз та подагру. Безпечна — лише в ягодах та фруктах, а не в порошку.

Еритрит (Е968)

Здавалось, от воно: і солодко, і безпечно; він у кето-солодощах, батончиках, шоколаді «без цукру».

Проблеми теж має: коли його забагато у крові (це коли додають до тістечок, напоїв), то пов’язаний з ризиком тромбозів та агрегацією тромбоцитів.

Сукралоза (Е955)

Цей замінник цукру на ринку вже 40 років. Хвалений і нас запевняли, що безпечний. Клали в Zero-напої, протеїнові батончики, йогурти «без цукру».

Також проблемна:

у кишечнику утворює сукралозу-6-ацетат, яка:

• робить кишечник проникним («leaky gut»),

• пошкоджує ДНК,

• активує запалення,

• блокує CYP1A2 і CYP2C19 внаслідок чого порушує метаболізм ліків.

Тобто геть не годиться. Ось про це стаття.

Стевія

Додають до чаїв, десертів, підсолоджувачів «натуральних».

Плюси: рослинне походження, не підіймає глюкозу.

Мінуси має теж, на жаль: у високих дозах можливі гормональні ефекти (антиандрогенна дія), здуття, гіркуватий присмак. Часто змішують з еритритом, що спричиняє «комбо-ефект».

Алюллоза (Allulose / psicose)

Дуже модний замінник цукру, всі про нього говорять, останній «писк» у підсолоджувачах.

Додають до фітнес-десертів, протеїнових батончиків, сиропів.

Плюси: мінімальний вплив на глюкозу та інсулін, низька калорійність.

Мінуси: у великих дозах (наприклад, коли кладуть до домашніх тістечок) — спичиняє здуття, діарею. Крім того, даних про довгострокову безпеку поки мало.

Цукрозамінники, друзі — «така собі» солодка заміна. Одні з них ушкоджують ДНК, інші — печінку або судини, треті — мікробіоту.

Тому іноді чайна ложка нормального цукру — менше зло, ніж «чарівний нуль калорій»

Оксана Скиталінська додає: цукор і мед у меншій міні піднімають рівень глюкози. Щоб уникнути негативних впливів — зʼїли/випили трохи чогось «глюкозного» — порухайтеся! Поїли (попили) — походили!