Де і як зберігати мед вдома та чи варто ставити його в холодильник

Автор: Любава Лисичкіна
22:45 10.11.2021

У домашніх умовах у середньому мед без втрати корисних властивостей може зберігається близько двох років. Але температура повітря і світло впливають на продукт і можуть погіршити його.

Де і як зберігати мед вдома та чи варто ставити його в холодильник

Любителі меду часто роблять запаси на зиму, адже цей цінний продукт є незамінним лікарем при застудах, а також обов’язковим атрибутом страв різдвяного столу

В чому краще тримати мед?

Зрозуміло, що немає такої тари, яка змогла б уберегти цінний дар природи в тому вигляді і протягом того часу, як це можуть забезпечити стільники. Найкращою буде ємність з алюмінію, нержавіючої сталі або скла, хоча наші предки тримали мед у дерев’яних діжках. Якщо є можливість і зараз так його зберігати, то слід враховувати, що в ємності з дуба мед темніє, осика робить його гірким, а деревина хвойних порід надає меду запах хвої.

У контейнерах із сертифікованого харчового пластику теж можна зберігати мед, але не більше ніж рік. 

Як впливає температура

Температура повітря, «комфортна» для меду — від –6 до +20 °С. Тобто при кімнатній температурі краще мед не зберігати — він псується і розшаровується.

При високих температурах мед починає втрачати свої корисні властивості, може потемніти й стати гірким на смак, що гірше – починаються утворюватись шкідливі для організму людини речовини. При надто низьких температурах – швидко твердне і зацукрюється.

Що робити з вологістю повітря

Оптимальна вологість повітря для зберігання меду   може коливатися в межах від 60% до 80%. Якщо в приміщенні буде занадто сиро, то мед швидко вбере вологу і, перенасичення нею призведе до швидкого закисання продукту.  

В даному випадку важливу роль буде грати сорт меду. Наприклад, нектар з акації більш стійкий до вологого середовища, а падевий, навпаки, занадто чутливий до цього фактору і здатний зберігати свої якості тільки при вологості повітря не більше 60%.

Чи варто ставити мед до холодильника

Найкращим місцем, звичайно, буде холодильник, бо при температурі 5-10°С мед все ж зберігатиметься краще, ніж при 20°С. Варто знати:

  • для зберігання краще віддати перевагу відсік на двері;
  • мед повинен бути в герметично закритій ємності, що запобігатиме потраплянню всередину вологи і сторонніх запахів;
  • необхідно постійно стежити за рівнем вологості.

Однак баночка із медом може стояти і в кладовій або ж на полиці кухонної шафи, головне, щоб там було темно і прохолодно. Слід уникати прямого сонячного проміння.

 

Великий Київ у Google News

підписатися