Дієтологиняя Світлана Фус розповіла, що якщо вітаміну не отримувати в достатній кількості, то розвивається гіповітаміноз.
А цього допускати не слід, тому що вітамін С важливий для синтезу колагену, бере участь у відновленні шкіри, кісток, суглобів, зв’язок, у процесі згортання крові, потрібний для еластичності і міцності судинної стінки, для імунного захисту.
Добова потреба 70 -100 мг.
Її не важко набрати в будь-який час року, треба тільки знати де вітамін С знаходиться в достатній кількості. А це ківі, квашена капуста, ягоди, цитрусові перець – основні та доступні джерела вітаміну С.
“Пишуть, що велика кількість аскорбінової кислоти в шипшині. І це дійсно так, але в сухому і сушеному вигляді її ніхто не їсть. Можна знайти в продажу сік шипшини, а з сушеної шипшини зварити компот. Тільки майте на увазі, що користі шипшина в компоті принесе вже набагато менше – при термічній обробці концентрація вітаміну зменшується в багато разів”, – пояснила фахівчиня.
Ще кажуть, що багато вітаміну С в зелені. Але проблема цього продукту в тому, що вміст вітаміну С вимірюється в сто грамах продукту, а з’їсти таку кількість петрушки не всім під силу, додає Фус.
Це не означає, що не треба пити відвар шипшини або їсти зелень. Просто потрібно розуміти, що це дуже гарне доповнення в наш раціон, але з невеликим вмістом аскорбінової кислоти в тій кількості, яку ми реально з’їдаємо.
Дієтологиня говорить, що дуже важливо максимально зберегти цей вітамін у продуктах. Вітамін C водорозчинний – нестійке з’єднання, розпадається при тривалому зберіганні. Аскорбінова кислота легко окислюється. Продукти не можна зберігати в металевих місткостях, оскільки аскорбінова кислота вступає в реакцію.
Вітамін C також не варто піддавати впливу світла, підвищеної вологості повітря. Сушка, нарізка, тривалий нагрівання продуктів у каструлі з відкритою кришкою, повторний розігрів страв, мідний або залізний кухонний посуд руйнують потужний антиоксидант. Тому краще вживати різноманітні овочі і фрукти у свіжому, замороженому або квашеному вигляді, відповідно до пори року.
Відомо, Топ продуктів для підтримки розумових функцій у дітей.