Ф’ючерси на какао різко зросли через погіршення прогнозів врожаю у провідному регіоні виробництва — Західній Африці.
Як повідомляє Економічна правда, сухі погодні умови негативно вплинули на майбутній врожай після того, як середній врожай у квітні-вересні вже виявився значно гіршим за очікування.
Аналітик Sholom Sanik зазначив, що “криза з постачанням не минула”. Інвестиційні фонди також посилили свої ставки на зростання цін, досягнувши тритижневого максимуму.
Запаси какао в портах США скоротилися на 13 074 мішків за добу, що може свідчити про посилення попиту або обмеження пропозиції. Водночас США планують ввести тарифи на імпорт какао з Кот-д’Івуару, Гани, Бразилії та Еквадору, що підвищить вартість сировини для американських переробників, зазначив аналітик Майкл МакДугалл.
Довідково: какао-масло, яке утворюється при подрібненні зерен, є ключовим інгредієнтом шоколаду. Середня плитка молочного шоколаду містить близько 20% какао-масла. Але деякі виробники продуктів харчування знаходять способи замінити частину какао-масла у своїх продуктах більш дешевими замінниками, такими як пальмова олія. Шведський виробник рослинних олій і жирів AarhusKarlshamn каже, що після “стрибка” цін на какао, спонукало закуповувати їх продукцію для виготовлення солодощів.
Посіви в усьому світі страждають від дедалі більших екстремальних погодних явищ.