Про це повідомляють в аналітичному центрі “Офіс ефективного регулювання”.
“99,2 грн – стільки 13 січня 2023 року коштуватиме порція борщу на чотирьох осіб, приготована за традиційним рецептом. Порівняно з 24 лютого 2022 року – 81,84 грн – ціна зросла на 21,22%”, – зазначається в матеріалі.
Зліт цін на м’ясні продукти наразі обумовлюється вартістю кормів, зменшенням поголів’я, а також проблемами в енергетичному секторі. Вони зокрема сильно впливають на здатність виробників зберігати як сировину, так і готову продукцію.
Найбільше із інгредієнтів борщу подорожчали м’ясо (+63,67%), сметана (+31,91) та морква (+26,48%).
При цьому зменшилась ціна інших овочів – картоплі (-32,08), капусти (-45,89%) та буряка (-48,02).