Про це розповів екс-депутат Київради Костянтин Яловий.
Для тих випадків, коли соломинки потрібні, існує багато безпечніших альтернатив.
“Один із таких варіантів нещодавно запропонували в Китаї. Соломинки для напоїв почали виготовляти із бактеріальної целюлози. Вироби з неї є міцними, витривалими, зручними у використанні та дешевими. І головне – безпечними для довкілля і здоров’я”, – зауважив депутат.
Він наголосив, що в природних умовах такі соломинки розпадаються на великі фрагменти за 15 днів, за 45 – стають майже непомітними, а після двох місяців повністю розкладаються. Для порівняння, собівартість виготовлення трубочки з бактеріальної целюлози коштує 0,3 цента, з пластику – 0,2 цента, з паперу – 4 центи.
Крім того, є й інші альтернативи одноразовим пластиковим соломинкам доступні українцям:
- Паперові. Ці соломинки хоч і дорожчі по собівартості, але досить безпечні і після використання легко перероблюються на компост.
- Бамбукові. Легкі, приємні на вигляд, багаторазові та 100% органічні і легко миються.
- Очеретяні. Дешевші за бамбукові та мають різні діаметри. Товстіші підійдуть для щільних напоїв, таких як смузі.
- Солом’яні. Один з найкращих одноразових варіантів. Виготовляються з цільної стеблини пшениці.
- Металеві. Довговічні та суперміцні. Стильну металеву соломинку можна постійно носити з собою в сумці, як оригінальний аксесуар.
- Їстівні. Виготовляються з води та борошна твердих сортів пшениці. Нагадують довгі макарони, якими власне і є.
Нагадаємо, що з 10 березня 2022 року забороняється розповсюдження в магазинах та закладах громадського харчування надтонких (із стінками товщиноюменше 15 мікрометрів), тонких (із стінками товщиною від 15 до 50 мікрометрів) та оксорозкладних пластикових пакетів.