Нове дослідження показує, що територія, яка постраждала від аварії на Чорнобильській АЕС у 1986 році, знову придатна для сільського господарства.
The Independent пише, що після ядерної аварії великі території північної України були визнані надто небезпечними для сільського господарства.
Зона відчуження Чорнобильської АЕС площею 4200 кв. км. навколо атомної електростанції досі залишається безлюдною і нині є одним із найбільших природних заповідників Європи.
Але зона обов’язкового відселення площею 2000 кв. км, яка ніколи не була повністю занедбана, є домом для тисяч людей. За роки, що минули після катастрофи, рівень радіації у регіоні значно знизився через радіоактивний розпад та ерозію поверхневих ґрунтів. Тим не менш, не було жодної перекласифікації занедбаних земель відтоді, як у 1991 році було запроваджено критерії зонування.
В останні роки деякі фермери регіону взяли ситуацію в свої руки та розпочали дрібномасштабне сільськогосподарське виробництво.
Нове дослідження, опубліковане в журналі Journal of Environmental Radioactivity, підтверджує, що на більшій частині земель можна безпечно вирощувати сільськогосподарські культури. Дослідники оцінили рівень забруднення близько 100 гектарів землі на Житомирщині та спрогнозували поглинання радіоактивних речовин поширеними культурами, такими як картопля, зернові, кукурудза та соняшник.
Провівши аналіз зразків ґрунту та вимірявши зовнішнє гамма-випромінювання, вони підтвердили, що ефективна доза опромінення сільськогосподарських робітників була значно нижчою від національного порога безпеки України.
Дослідники виявили, що рівень радіації був значно нижчим за фоновий рівень радіації, що спостерігається природним чином у всьому світі. Це означає, що за належного контролю та дотримання українських правил безпеки харчових продуктів багато культур можна безпечно вирощувати в цих раніше обмежених зонах.