На ці та інші питання відповів генеральний директор Української асоціації постачальників торговельних мереж Олексій Дорошенко в спецпроекті «Карантин», який виходить по буднях на телеканалі «Київ».
Ще три роки тому ціни на соціальні продукти такі, як крупи, хліб молоко та інше в магазинах в нашій країні були нижчими. Поступово вони росли і дійшли вже європейського рівня. А більше року ми спостерігаємо картину, коли більше половини продуктів харчування українцям коштує дорожче, ніж полякам, угорцям і навіть німцям”, – сказав експерт.
На його думку, ослаблення карантину істотно не вплине на ціни. Тому що торговельним мережам невигідно працювати з дрібними фермерами. З одного боку, самі аграрії часто не готові до такої співпраці – не можуть надати документи, сертифікати якості тощо. А з іншого боку, якщо, скажімо, фермер може поставити одну тонну продукції, торговельній мережі ж потрібно сто. Це означає, що на місяць потрібно укласти не один, а сто договорів. Цікаво, що не дивлячись на такі додаткові труднощі, все одно деякі торговельні мережі під час карантину погодилися працювати з дрібними постачальниками, аби підтримати їх бізнес. Однак треба розуміти, що якщо така продукція потрапляє до супермаркетів, то її ціна все одно відразу зростає на 25-30 відсотків через ПДВ і додаткові витрати.
Якщо ж говорити про якість продукції, то, на думку Дорошенка, м’ясо безпечніше брати в магазинах. Оскільки не завжди на ринках дотримуються температурного режиму. А овочі та фрукти не тільки дешевше, але якісніше на ринках.
На жаль, за двадцять років магазини так і не навчилися працювати з такою продукцією”, – додав експерт.
Більше цікавої і важливої інформації дізнавайтеся у програмі «Карантин» на телеканалі «Київ».
Читайте також: 27 ринків працюють в Києві
Нагадаємо, раніше експерти дали прогноз, які продукти можуть подорожчати, а які можуть зникнуть з магазинних полиць.