Якість м’язів – це фактор, що впливає на здоров’я серця, обмін речовин, рівень цукру та навіть якість старіння, переконує лікарка-дієтолог і терапевт Тетяна Лакуста.
Після 30 років ми всі починаємо втрачати м’язи — 3–8% за кожне десятиліття. І цей процес прискорюється після мено- та андропаузи. На початку це непомітно, але з часом цей «тихий злодій» краде силу, рухливість і метаболічне здоров’я
М’язи — головний споживач глюкози. Менше м’язів — з’являється ризик інсулінорезистентоності та діабету, підвищується рівень холестерину та росте збільшується кількість жиру навколо внутрішніх органів.
З віком зменшується рівень естрогену — процес руйнування м’язів пришвидшується. Люди стають більш сутулі, з худішіми плечима, м’язами ніг, рук, але більшим об’ємом жирових включень і схильністю до метаболічних хвороб та зниження імунітету
Імунна відповідь краща у тих, хто має більший резерв м’язів – бо вони є резервуаром для будівельного матеріалу імунної системи.
Тому це все зараз не про естетику та розмір S/XL. А про виживаність, якість дорослішання та старіння
Рецепт: для профілактики вікової саркопенії: потрібні регулярні силові навантаження + достатнє(більше) споживання білку.






