Булгур – крупа, в якій більше поживних речовин і вітамінів в порівнянні з іншими

Автор: Любава Лисичкіна
23:20 17.01

Варений булгур перетравлюється повільніше і довше створює відчуття ситості, якщо порівнювати з манкою і кус-кусом. Глікемічний індекс булгура 47, кус-куса 65, манки 75 одиниць.⁣ ⁣

Булгур – крупа, в якій більше поживних речовин і вітамінів в порівнянні з іншими
Світлодіодне освітлення

Про користь булгура розповіла відома дієтологиня Світлана Фус.

⁣⁣Така важлива калорійність⠀

Для приготування крупи пшеничні зерна пропарюють, потім висушують на сонці, очищають від оболонок і подрібнюють до потрібного розміру. Як нагадала дієтолог, у 100 г крупи міститься 12 г білка, близько 2 г жирів, 63 г вуглеводів і 12 г клітковини, її калорійність — 340 ккал. У 100 г приготовленої з булгура каші кількість всіх зазначених інгредієнтів приблизно в 3 рази менше. ⁣⁣⠀⁣⁣⠀
⁣⁣Чим багатий булгур?⠀⁣⁣⠀
Оскільки при виробництві булгура в пшениці залишаються зародки, в цій крупі більше поживних речовин і вітамінів в порівнянні з манкою, кус-кусом і багатьма іншими популярними крупами, зауважує Фус.

Так, булгур містить вітаміни групи В (крім 12), К і РР, фолієву кислоту, а також мінерали, в тому числі фосфор, калій, кальцій, залізо, цинк, марганець, магній.⁣⁣⠀⁣⁣⠀

Варений булгур перетравлюється повільніше і довше створює відчуття ситості, якщо порівнювати з манкою і кус-кусом. Глікемічний індекс булгура 47, кус-куса 65, манки 75 одиниць.⁣ ⁣ ⠀ ⁣⁣⠀
⁣⁣⠀⁣⁣⠀

Як краще їсти булгур для організму

Світлана Фус говорить, що корисно в булгур додавати ягоди, фрукти або зелень, щоб поліпшити смак страви і наситити вітамінами.

Традиційне блюдо з булгура-табуле, холодна варена крупа з зеленню і свіжими овочами, заправлена лимонним соком і оливковою олією ⠀ ⁣⁣⠀
⁣⁣⠀⁣⁣⠀
Одна з переваг приготування страв з булгура-навіть при тривалому варінні він не розварюється до кашоподібного стану і не втрачає форми, як, наприклад, рис або перловка.⁣⁣⠀⁣⁣⠀
⁣⁣⠀⁣⁣⠀
“Булгур-поживна крупа, яка вносить різноманітність в харчування. І пам’ятайте, що є ще багато гідних ЗЕРНОВИХ каш: перловка, просо, гречка, вівсянка та інші”, – додає дієтологиня.⁣⁣⠀⁣⁣

Булгур зранку, до обіду чи на вечерю?

Фус нагадала, що булгур, як і інші каші, це, в першу чергу, вуглеводи.

“Ви часто чуєте, що вуглеводи краще їсти вранці і вдень, щоб запастися енергією для фізичної і розумової роботи і, найголовніше, не їсти ввечері, щоб не набирати вагу. Це лише частково вірно. Я б радила з вечірнього прийому їжі прибрати в першу чергу прості вуглеводи-солодкі фрукти і овочі, сухофрукти, мед, солодощі. Саме їх потрібно вживати в першій половині дня. А ось невелика кількість такої каші, як булгур, з’їсти на вечерю можна”, – зауважила дієтолог.

До слова, рейтинг найкращих дієт або моделей харчування: лідери за оцінками 43 експертів.

Великий Київ у Google News

підписатися