Батько Романа Ратушного оприлюднив зворушливий текст до дня народження сина

Автор: Любава Лисичкіна
20:06 05.07.2022

Бо Київ з твоїм іменем на щиті продовжує твої справи. І сподіваюсь, країна теж не пастиме задніх. Бо коли на найбільшому форумі щодо майбутнього європейської України президентка Європейської Унії головну промову починає твоїм ім'ям - твоя місія триває.

Про це ідеться в дописі Тараса Ратушного у соцмережі.
Подаємо текст повністю:
“Сенека. Сенека був би вражений яку владу ти отримав, як сам збудував своє життя, як готувався до зустрічі зі смертю, як красиво зневажив її, коли зустрів. І переграв. І переміг. Біля села Сулигівка. У Патагонії дикій.
Каюсь, що пропустив багато і головне – той момент, коли ти став дорослішим за мене. Бо на Майдані у твої 16 я ще наївно вважав, що можу тебе стримувати. Які взагалі шанси загинути на революції, якщо ти завжди у перших лавах і навіть трохи попереду? Пам’ятаєш, на Груші, коли беркут відгородився автобусами і автобуси ще не горіли, ваша юнацька ватага вже шукала способів дістатися до противника? І ти попереду інших, бо у тебе в голові план. “Тато. Знаю, що я роблю”, – крапка у small talk про ризики і безпеку.
“У мене все добре, ми з друзями вже їдемо з Майдану додому, не хвилюйся і надобраніч”, – і далі той самий голос з твого телефону – вже коментує у телевізійній трансляції. “Ми зараз штурмуємо Український Дім, там засіли внутрішні війська, їх біля сотні, але ми їх зараз звідти викуримо…”
А коли на Майдані зв’язку не було взагалі – знайти тебе був спосіб, слід було просто йти туди, де найгарячіше. У 99% випадків ти там був, 1% – ти десь спав геть виснажений. 20 лютого твій телефон не відповідав цілий день, бо ти спав.
Пам’ятаєш, як пізніше того року ми катались Європою, а твій закордонний паспорт був дитячий? Як я делікатно просував ідею твого навчання в одному з європейських університетів. А ти делікатно відмовився. “На цей момент мій життєвий план такого не передбачає”, чи якось так?
Посіпаки Корбана не знали, кому вони адресують погрози у Протасовому Яру. Це на їхню думку твій вибір лежить лише між бути “мертвим юнаком” і “юнаком з 50 тисячами доларів”. Але ти справді мав кращий план і хто ми взагалі такі, щоб тепер сперечатися?
І як ми довели до такого, що наші діти пішли вбивати росіян попереду нас?
Сенека.
Хто навчився смерті, той розучився бути рабом. Він вище всілякої влади і напевне поза будь-якою владою. На війні в очі смерті найбільше заглядає піхота, а розвідка це робить постійно, ще і не повинна ні на мить відводити погляд. Щоб не програти.
Цього разу в тебе був план вистежити танк, він привидом виринав з тої посадки і лупив по позиціям. І щоб вполювати його ти знову мусив бути на самому вістрі. І навіть ще трішки попереду.. Бо як інакше ти вполюєш танка?
Я мав честь бачити поле твоєї битви, Сенека. Воно залишилось за тобою і на ньому димів танк, він все-таки втрапив у вашу пастку. “Шкода, що другий зміг втекти”, – сказав би ти. Мав надію, що рахунок буде більшим. Але він не закритий, цей рахунок. Аж ніяк не закритий.
Бо ти пішов, але продовжуєш вбивати зайд. І тисячі твоїх братів та сестер щодня, сціпивши зуби, з іменем твоїм, знаходять усіх і вбивають.
Бо Київ з твоїм іменем на щиті продовжує твої справи. І сподіваюсь, країна теж не пастиме задніх.
Бо коли на найбільшому форумі щодо майбутнього європейської України президентка Європейської Унії головну промову починає твоїм ім’ям – твоя місія триває.
Бо ти неймовірний, Сенека. З днем народження
І якщо правду кажуть мудреці, і десь на нас чекає певне спільне для всіх місце, – ті, кого ми вважаємо полеглими, просто пішли вперед…”
Як писав “ВК“, 9 червня під час виконання бойового завдання під Ізюмом на Харківщині загинув відомий столичний активіст, лідер ГО «Захистимо Протасів яр» Роман Ратушний. Широкому загалу про його загибель стало відомо лише 14 червня. За три тижні активісту мало виповниться 25 років.

Роман Ратушний став відомим під час низки акцій протесту проти забудови Протасового Яру в Солом’янському районі Києва. Він був головою ініціативи, а потім і громадської організації «Захистимо Протасів Яр».

Крім того, Ратушний отримував підозру нібито за участь у заворушеннях біля Офісу президента на підтримку активіста Сергія Стерненка. Більшість столичних активістів, громадських діячів та юристів обґрунтовано вважають його справу сфальсифікованою. Саме через це користувачів соцмереж обурили заголовки деяких ЗМІ, зокрема проросійських, про його загибель.

Останні новини