Як розповіли у Держспоживслужбі, нове повноцінне 4-тижневе меню розробила робоча група з шеф-кухарем Євгеном Клопотенком та командою проекту CultFood спільно з технологами, дієтологами та представниками МОЗ України в рамках реформування системи шкільного харчування, що відбувається за ініціативи першої леді України Олени Зеленської.
Нове меню складається зі 160 страв, які будуть використовуватись залежно від кратності харчування для кожного окремого закладу освіти. Раціон учнів стане більш збалансованим і різноманітним.
У меню шкільних їдалень з’являться традиційні українські страви, популярні страви різних кухонь світу, а також безглютенові позиції, буде збільшено кількість фруктів та м’яса у раціоні. До меню додаються покрокові рецепти та технічні картки, що значно полегшить роботу працівників шкільних їдалень”, – говорить Євген Клопотенко.
Нові чотирьохтижневі меню включають:
- різноманітний раціон (страви повторюватимуться раз на 2 місяці, а не кожні 2 тижні);
- збалансоване та корисне харчування (зменшено споживання хліба та врегульована калорійність страв);
- 160 рецептів, серед яких – традиційні українські страви (банош, шпундри, вертута, полтавський борщ, товчанка тощо), популярні страви світової кухні (пастуший пиріг, цінабон з корицею, чилі кон карне, лобіо та інші), а також безглютенові позиції (банановий бісквіт, булочка з корицею, печиво горіхове, млинці);
- різноманітний вибір каш (крім рисової, гречаної та вівсяної у меню додали булгур, пшоняну крупу, сочевицю та кускус).
Над реформуванням системи шкільного харчування та створенням меню працювала робоча група, до якої входять представники Міносвіти, МОЗ та Мінекономіки, Держпродспоживслужби, Антимонопольного комітету, дієтологи та зовнішні експерти. Ознайомитися з рекомендованим меню можна на сайті МОЗ.
Читайте також: Не корисне і не здорове. Кожне четверте шкільне меню порушує норми харчування
Нагадаємо, з 1 вересня в школах запрацюють нові норми харчування.