8 смачних та поживних страв для Великого Посту

Автор: Оксана Тупальська
07:31 10.03

Під час Великого Посту православні християни впродовж 40 днів не вживають м’ясо таяйця, тому більшість традиційних страв неможливо приготувати – ні тобі доброго борщу в холодильнику, ні омлету з цибулею, та і смачного салату з куркою, яйцями та овочами в майонезі не приготуєш. Відтак, якщо тренуєтеся в терпеливості і молитеся про перемогу, ось вам страви до смаку.

8 смачних та поживних страв для Великого Посту
Світлодіодне освітлення

Найважливіше правило Великого Посту: головне один одного не з’їсти, а їжа знайдеться. 

Ось вам 8 пропозицій:

1.Плов з гарбузом та родзинками

  • 100 г олії,
  • 2 цибулини,
  • 2-3 морквини,
  • 1 головка часнику
  • 200 г солодкого гарбуза,
  • 300 г довгозерного рису,
  • 1 ст. л. солі,
  • 1 жменя родзинок, чорносливу або інших сухофруктів,
  • барбарис, куркума, зіра за смаком

Готуєте як звичайний плов, тільки замість м’яса тушкуєте овочі, додаєте родзинки, окремо проварюєте тертий гарбуз і змішуєте. Тоді додаєте пропарений рис і дотушковуєте. 

2.Картопля по-італійськи

  • 3 середні картоплини
  • 1 пучок петрушки
  • 2 середніх зубчики часнику
  • Оливкова олія
  • Сіль, мелений перець

Зварити картоплу у шкірках, почистити, змішати іншредієнти, розім’яти картоплю виделкою, зробити плескаті млинці та обмокати їх в часниковій заправці. Підсмажили злегка на сковорідці – і, смачного!

3.Лосось тайський

  • 6 шт філе лосося (близько 180 г одне філе)
  • Сіль
  • 120 г солодкого тайського соусу з перцем чилі
  • 3 столові ложки нарізаного зеленої цибулі
  • олія

Для тайського соусу:

  • 100 г рідкого меду або цукрового сиропу
  • 50 мл води
  • 2 столові ложки оцту
  • 1 столова ложка кукурудзяного крохмалю
  • 1 маленький роздавлений зубчик часнику
  • 1 чайна ложка солі
  • 1/2 чайної ложки перцю чилі крупного помелу

Випікати лосось в духовці попередньо змастивши соусом та присипавши зеленою цибулею. Спочатку слід обмочити рибу в приправці, викласти на деко та залишити на 2 години. Випікати про 200 градусів 8 хвилин. Перед вживанням можна ще раз злегка помастити тайським соусом.

4.Картопля по-селянськи

  • 1 кг картоплі,
  • 2 зубки часнику,
  • 3 ст. ложки духмяної нерафінованої соняшникової олії,
  • сухі трави (розмарин, кріп, петрушка, базилік, чебрець),
  • чорний мелений перець за смаком,
  • сіль за смаком.

Зробити заправку зі спецій та солі. Порізати вимиту картоплю. Обмастити в заправці та випікати при температурі 250 градусів впродовж 30 хвилин. Меншу картоплю можна спекти за 25 хвилин. 

5.Судак сицілійський

Рибу розрізати на 2 частини, відібрати кості, зробити невеликі надрізи та присипати скибками цибулі та свіжих грибів, помастити оливковою олією та водою. можна покласти в надрізи скибки лимону. 

6.Вінегрет

  • 2 буряки,
  • 4 картоплини,
  • 1 морква,
  • 1 цибулина,
  • 3 солоних огірка,
  • 200 г квашеної капусти,
  • 200 г консервованого зеленого горошку,
  • 3 ст. ложки нерафінованої соняшникової олії,
  • щіпка цукру,
  • сіль за смаком.

Зварити овозі, нарізати інгредієнти, змішати, помастити олією.

7.Хек галісійський

  • 2 порції
  • 500г  хека
  • 6-8 картоплин
  • 1 цибулина
  • 2 зубчики часнику
  • 1 ч. л. паприки
  • 1 лавровий лист
  • пара гілочок петрушки
  • оливкова олія
  • сіль
  • чорний перець

Нарізати тушку поперечними стейками – по одному на порцію. Приправити рибу сіллю, при бажанні збризнути лимонним соком, і відкласти в сторону.

Розігріти на сковороді або в жароміцній формі пару ложок оливкової олії і обсмажити до золотистого кольору подрібнені цибулину і зубчик часнику. Нарізати картоплю «шайбами» товщиною 1,5-2 см і додати їх на сковороду, давши трохи обсмажитись з обох сторін. Долити води, щоб вкривала картоплю і доварити до готовності. 

Викласти картоплю з хеком на деко та допекти в духовці 20 хвилин при 180 градусів. 

8.Медово-грушевий пиріг

  • 1 склянка цукру,
  • 1 склянка води,
  • 2 ст ложки меду,
  • 1 ч ложка соди,
  • 1 чайна ложка лимонної кислоти,
  • 1/4 склянки подрібнених горіхів,
  • 0,5 склянки олії,
  • 1,5-2 склянки борошна,
  • щіпка кориці або коріандру,
  • приблизно 3-4 груші.

мішати цукор з водою і додати трохи олії, підігріти рідину і додати мед. Розмішати, щоб цукор і мед розчинилися. Додати соду, лимонну кислоту, корицю, горіхи, подрібнені до стану борошна, і борошно. Борошна потрібно стільки, щоб тісто нагадувало густу сметану. Груші почистити, наріати кубиками і додати у тісто. Вилити тісто у форму. Випікати 30-35 хвилин при 200 градусах.

За матеріалами “Ням-ням за 5 хвилин”.

@leckermitsophiemayer Смачні пиріжки нашвидкуруч. Ідеально для посту #смачнаїжа #пиріжки #простийрецепт #швидкийрецепт #сонямаер #піснастрава ♬ Good Times With Friends – Sam Kearney

Великий Київ у Google News

підписатися