Найважливіше правило Великого Посту: головне один одного не з’їсти, а їжа знайдеться.
Ось вам 8 пропозицій:
1.Плов з гарбузом та родзинками
- 100 г олії,
- 2 цибулини,
- 2-3 морквини,
- 1 головка часнику
- 200 г солодкого гарбуза,
- 300 г довгозерного рису,
- 1 ст. л. солі,
- 1 жменя родзинок, чорносливу або інших сухофруктів,
- барбарис, куркума, зіра за смаком
Готуєте як звичайний плов, тільки замість м’яса тушкуєте овочі, додаєте родзинки, окремо проварюєте тертий гарбуз і змішуєте. Тоді додаєте пропарений рис і дотушковуєте.
2.Картопля по-італійськи
- 3 середні картоплини
- 1 пучок петрушки
- 2 середніх зубчики часнику
- Оливкова олія
- Сіль, мелений перець
Зварити картоплу у шкірках, почистити, змішати іншредієнти, розім’яти картоплю виделкою, зробити плескаті млинці та обмокати їх в часниковій заправці. Підсмажили злегка на сковорідці – і, смачного!
3.Лосось тайський
- 6 шт філе лосося (близько 180 г одне філе)
- Сіль
- 120 г солодкого тайського соусу з перцем чилі
- 3 столові ложки нарізаного зеленої цибулі
- олія
Для тайського соусу:
- 100 г рідкого меду або цукрового сиропу
- 50 мл води
- 2 столові ложки оцту
- 1 столова ложка кукурудзяного крохмалю
- 1 маленький роздавлений зубчик часнику
- 1 чайна ложка солі
- 1/2 чайної ложки перцю чилі крупного помелу
Випікати лосось в духовці попередньо змастивши соусом та присипавши зеленою цибулею. Спочатку слід обмочити рибу в приправці, викласти на деко та залишити на 2 години. Випікати про 200 градусів 8 хвилин. Перед вживанням можна ще раз злегка помастити тайським соусом.
4.Картопля по-селянськи
- 1 кг картоплі,
- 2 зубки часнику,
- 3 ст. ложки духмяної нерафінованої соняшникової олії,
- сухі трави (розмарин, кріп, петрушка, базилік, чебрець),
- чорний мелений перець за смаком,
- сіль за смаком.
Зробити заправку зі спецій та солі. Порізати вимиту картоплю. Обмастити в заправці та випікати при температурі 250 градусів впродовж 30 хвилин. Меншу картоплю можна спекти за 25 хвилин.
5.Судак сицілійський
Рибу розрізати на 2 частини, відібрати кості, зробити невеликі надрізи та присипати скибками цибулі та свіжих грибів, помастити оливковою олією та водою. можна покласти в надрізи скибки лимону.
6.Вінегрет
- 2 буряки,
- 4 картоплини,
- 1 морква,
- 1 цибулина,
- 3 солоних огірка,
- 200 г квашеної капусти,
- 200 г консервованого зеленого горошку,
- 3 ст. ложки нерафінованої соняшникової олії,
- щіпка цукру,
- сіль за смаком.
Зварити овозі, нарізати інгредієнти, змішати, помастити олією.
7.Хек галісійський
- 2 порції
- 500г хека
- 6-8 картоплин
- 1 цибулина
- 2 зубчики часнику
- 1 ч. л. паприки
- 1 лавровий лист
- пара гілочок петрушки
- оливкова олія
- сіль
- чорний перець
Нарізати тушку поперечними стейками – по одному на порцію. Приправити рибу сіллю, при бажанні збризнути лимонним соком, і відкласти в сторону.
Розігріти на сковороді або в жароміцній формі пару ложок оливкової олії і обсмажити до золотистого кольору подрібнені цибулину і зубчик часнику. Нарізати картоплю «шайбами» товщиною 1,5-2 см і додати їх на сковороду, давши трохи обсмажитись з обох сторін. Долити води, щоб вкривала картоплю і доварити до готовності.
Викласти картоплю з хеком на деко та допекти в духовці 20 хвилин при 180 градусів.
8.Медово-грушевий пиріг
- 1 склянка цукру,
- 1 склянка води,
- 2 ст ложки меду,
- 1 ч ложка соди,
- 1 чайна ложка лимонної кислоти,
- 1/4 склянки подрібнених горіхів,
- 0,5 склянки олії,
- 1,5-2 склянки борошна,
- щіпка кориці або коріандру,
- приблизно 3-4 груші.
мішати цукор з водою і додати трохи олії, підігріти рідину і додати мед. Розмішати, щоб цукор і мед розчинилися. Додати соду, лимонну кислоту, корицю, горіхи, подрібнені до стану борошна, і борошно. Борошна потрібно стільки, щоб тісто нагадувало густу сметану. Груші почистити, наріати кубиками і додати у тісто. Вилити тісто у форму. Випікати 30-35 хвилин при 200 градусах.
За матеріалами “Ням-ням за 5 хвилин”.
@leckermitsophiemayer Смачні пиріжки нашвидкуруч. Ідеально для посту #смачнаїжа #пиріжки #простийрецепт #швидкийрецепт #сонямаер #піснастрава ♬ Good Times With Friends – Sam Kearney