Учні стали квартирантами: капремонт школи затягнувся на понад 10 років, тому класи орендують у скупих сусідів

Автор: Оксана Тупальська
19:33 11.05.2023

Педагоги та учні школи №114 на Подолі вже понад 10 років чекають на реконструкцію будівлі. Навчальний заклад на вулиці Кирилівській 87/89 був побудований у 1952-1954 роках. Через невідповідний стан приміщення зачинили, а навчальний заклад винаймає класи в школах району.

Учні стали квартирантами: капремонт школи затягнувся на понад 10 років, тому класи орендують у скупих сусідів Фото: Джерело: Інформатор, 2019 рік
Світлодіодне освітлення

Без власної будівлі та на умовах квартирантів спеціалізована школа №114 діє з 2010 року. 

«Наша школа №114 орендує кабінети в гімназії №123 і ще в одній школі. Школа працює, тільки без свого приміщення. Нажаль, нічого добитися ми не можемо», – розповідає кореспонденту “ВК” мама учениці Марина Шабанова.

Її дитина навчається в другому класі спеціалізованої школи №114 з поглибленим вивченням англійської мови.

Зі сторінки навчального закладу у соцмережі можна побачити, що учні завдяки старанням педагогів мають активне життя – тут і про майстер-класи з фехтування, і про уроки патріотичного виховання, і про спільний збір допомоги для ЗСУ, навчальні зустрічі з поліцейськими та навіть лекції про збалансоване харчування та здоровий спосіб життя.

Обираючи навчальний заклад, де дітей будуть навчати цікаво та різнобічно, батькам довелось погодитись на обмеження – мусять чекати на ремонт своєї будівлі.  

Після початку повномасштабної війни, коли необхідно, щоб діти під час повітряних тривог спускалися в бомбосховище – виникла нова проблема: директор сусідньої школи №123 впустив учнів у визначені класи, проте в підвал ходити не дозволяє.

«Наші діти бігають в підвал в кінець вулиці, до звичайного багатоповерхового будинку. Нам не можна користуватися бомбосховищем гімназії і бібліотекою, хоча школа орендує клас і, я думаю, що ми маємо хоч якесь право. Но нашим дітям не можна нічого», – говорить мама школярки.

Каже, її дівчинка зверталася до бібліотеки школи №123, хотіла там взяти почитати художню книжку. Проте дитині відмовили дати книжку в бібліотеці – бо дівчинка їм «чужа».

Будівля школи №114, в яку не впускають учнів. Джерело: Інформатор

Запит про те, коли буде проведено реконструкцію будівлі школи №114 до Департаменту освіти та науки КМДА надсилали журналісти сайту tsn.ua. У мерії їм відповіли, що кошти на відбудову у бюджеті на 2023 рік не передбачені.

“Питання щодо реконструкції цього закладу освіти буде розглянуто після припинення або скасування воєнного стану. Від 24 лютого 2022 року всі зусилля структурних підрозділів КМДА та Київради спрямовано на забезпечення роботи критичної інфраструктури та виконання першочергових робіт щодо ліквідації наслідків збройної агресії Росії, зокрема пов’язаних із пошкодженням будівель і споруд, облаштуванням найпростіших укриттів”, – повідомив Ілля Пасько, начальник управління капітальних видатків Департаменту освіти та науки КМДА.

За даними начальника управління освіти Подільської РДА Олексія Сидоренко у 2018 році функції замовника з реконструкції школи №114 були передані КП “Київжитлоспецексплуатація”. Це підприємство на кошти, отримані з міського бюджету, розробило у 2011 році проектно-кошторисну документацію. За цінами 2017 року кошторисна вартість реконструкції школи №114 становила майже 105 мільйонів гривень.

Проте на етапі підрахунків справа замерзла. Тепер кажуть: якщо з бюджету надійдуть гроші, почнуть роботи. Не виключено, що доведеться проводити нові підрахунки – бо за 6 років вже виросли ціни. Та додають, що найбільш ймовірно, це буде після завершення війни.

Тим часом учні 114-ї школи продовжують вчитися як квартиранти, а батьки – переживати, що під час повітряної тривоги дитина не встигне добігти з класу  до сховища в житловий масив.

Нагадаємо, у школах столиці триває набір до 1 класу. Відтак, “ВК” розповів, що повинен вміти та знати майбутній школяр.  А також у Департаменті освіти і науки КМДА розповідали, хто з дорослих має право віддавати дитину до школи та які документи потрібні. 

Великий Київ у Google News

підписатися