Разом – сила! Жителі Нивок відремонтували свою “хрущовку” за два роки (ФОТО)

20:19 16.12.2020

На столичних Нивках мешканці будинку на вул. Салютна згуртувались і за два роки провели поремонтували дах, замінили мережі, облаштували сходи та прибудинкову територію.

Разом – сила! Жителі Нивок відремонтували свою “хрущовку” за два роки (ФОТО)
оренда квартири Київ

Про це написала жителька будинку Тамара Чала у Facebook-спільноті “Нивки та Сирець – разом!”. 

Жінка розповіла, що будинок був зведений у далекому 1964 році і є “звичайною старенькою хрущовкою”, як і більшість будинків у цьому районі.

Стара електропроводка, протікання даху, гнилі труби в затоплених по пояс підвалах і не тільки водою, пошарпані під’їзди та зруйновані прибудинкові території. Коробка будинку ще стоїть, але вже не “живе”, а повільно руйнується”, – зазначає киянка . 

Мешканці будинку не наважувалися створювати ОСББ з низки причин, але й миритися з тим, що будинок повільно, але впевнено “вмирає” не стали. 

Багато писали, ходили на прийом до наших правителів району просили виконати хоч якийсь вид робіт в будинку, але безрезультатно. Отримували одну відповідь – грошей немає“, – пригадує Тамара Чала.

Влітку 2018 року ситуація загострилась: в будинку почала плавитися електропроводка. Фахівці з “Київенерго” по декілька разів на добу прибували на виклики громадян. Це стало останньою каплею, тож мешканці будинку вирішили взяти все у свої руки.

Зібрали потрібну суму, купили необхідний матеріал, найняли електриків і поміняли все кабелі в місцях загального користування, перебрали електрощитову, поміняли всі запобіжники, поставили нові технічні двері”, – пояснює Тамара Чала.

 

Наступного року за програмою співфінансування (10х90) виконали капітальний ремонт даху, а в підвалі будинку замінили всі комунікації водопостачання та опалення (15х85). Мешканці будинку замовляли проект самостійно і кажуть, що навіть не очікували такого приголомшливого результату. 

У нас виділені місця під машини мешканців будинку, зелені зони, які ми засіяли травою, наші чоловіки зайнялися облаштуванням дитячого майданчика, самі зробили і встановили пісочницю, балансир, гойдалку на двох діток”, – розповідає жінка. 

Вона додала, що в цьому році за програмою (30х70) в будинку збирались встановлювати новий теплообмінник. Однак, “не склалося” з фінансуванням з боку району, так що мешканцям будинку доведеться зимувати ще одну зиму без гарячої води.

Будинок наш ожив, та він старенький, але він наш і дуже приємно чути позитивні відгуки проходять повз людей, людей, які знають, що ж це за будинки “хрущовки”.Планів на майбутнє багато, правда, чи вистачить сил тримати такий же темп, не можу сказати”, – підсумувала Тамара Чала. 

Читайте також: У Києві відновили пішохідний міст, який не ремонтувався 36 років

Великий Київ у Google News

підписатися